Новата верзија на прелистувачот Google Chrome, 68 пристигна. Една од промените кои веднаш може да се забележат се известувањата за небезбедните http страници. Google им остави доволно време на сопствениците на сајтовите да се прилагодат. Најголем дел од страниците, дури 85% од десктоп и 76 од мобилните верзии се https. Големите сервиси како Google, Microsoft, […]

Прочитај повеќе

Почнувајќи од 1 април 2018, номинален протокол за користење на time.mk ќе биде HTTPS, наспроти сегашниот HTTP. HTTPS е едноставна комбинацијата на HTTP со слој на енкрипција како SSL или TLS. Безбедноста на информациите пренесени преку HTTPS се базира на употреба на алгоритам за шифрирање и на сертификат за автентичност. Користејќи HTTPS се гарантира доверливост и интегритет на […]

Прочитај повеќе

Оваа година Google Chrome ќе започне сите HTTP страници да ги прикажува како небезбедни. Ова започнува со следната верзија на прелистувачот Chrome 68. Ова доаѓа по долг период во кој на HTTPS се гледаше како на луксуз кој е потребен на страниците на кои се прикажува чувствителна содржина. Сепак, благодарение на неколку иницијативи, денес најголем […]

Прочитај повеќе

Новата верзија на Google Chrome ќе ги известува корисниците кога се на веб-страница која не користи https. Ова се однесува на страници кои чуваат лозинки или се користат за купување. Ова е прва фаза за зголемување на безбедноста на корисниците. Mozilla и Chrome во иднина сакаат да ги одбележат сите http страници како небезбедни. Корисниците ќе […]

Прочитај повеќе

Речиси две третини од времето поминато онлајн, регистрирано од прелистувачот Chrome сега е преку HTTPS протокол. Зголемено е и учеството на веб-страници со овој протокол, и нивната бројка сега е нешто над 50 отсто, јави Google на својот блог. Пред една година кога Google започна да ги „брои“ страниците со HTTPS, нивниот број беше помал […]

Прочитај повеќе

Google ќе го подобри ранкот на сајтовите кои користат безбедносно HTTPS протокол. Целта на компанијата е да ги поддржи компаниите и сервисите кои се побезбедни, ги енкриптираат корисничките податоци и со тоа се трудат да ги заштитат своите корисници од напади. Google го тестираше новиот начин на рангирање последниве неколку месеци, имајќи во предвид дали […]

Прочитај повеќе

Вo иднина сите корисници нa најголемата друштвена мрежа ќе бидат поврзани преку побезбеден https протокол. Ова ќе биде случај за веб страната и во најголем дел за мобилната верзија на страната, се објаснува на официјалниот блог. Https ќе користи Transport Layer Security (TLS) што ќе го направи позбеден сообраќајот до серверите на Facebook. Оваа комуникација […]

Прочитај повеќе

Многумина веруваат дека Tor е тотално анонимен, приватен и безбеден начин за пристапување на Интернет, а со самото тоа и дека некој не може да гледа што правите и да ве следи. Сепак, не е се така едноставно како што се прикажува, пишува HowToGeek. За тие што не се запознаени, Tor ви ја штити анонимност […]

Прочитај повеќе

Facebook се реши да ги префрли сите корисници на HTTPS (Hypertext Transfer Protocol Secure) протоколот на кој работи веќе две години. Причината зад ова е едноставна. Facebook работите со огромен број на лични податоци на 1 милијарда корисници и истите сака да ги заштити, или да ги направи побезбедни, иако во тој процес на префрлување […]

Прочитај повеќе

FaceNiff е застрашувачка апликација, слична на Firesheep, но за Android коjа преку Wi-Fi мрежaта ја краде Facebook, Twitter или YouTube сесијата на корисникот на таа мрежа, без врска дали Wi-Fi мрежата е заштитена или не. (tnx до Горјан за потврдувањето)

Прочитај повеќе

Скоро сите, 99 отсто од Android телефоните пропуштаат податоци преку кои можат да се извлечат личните кориснички информации, откриваат германски безбедносни експерти кои истражувале како Android собираат приватни информации.

Прочитај повеќе

Twitter и досега нудеа логирање преку безбедносниот HTTPS метод, но новина е што сега тоа можете да го нарправите со еден клик во нагодувањата на вашиот профил и да ја одберете оваа опција да биде овозможена постојано.

Прочитај повеќе