Новата верзија на прелистувачот Google Chrome, 68 пристигна. Една од промените кои веднаш може да се забележат се известувањата за небезбедните http страници. Google им остави доволно време на сопствениците на сајтовите да се прилагодат. Најголем дел од страниците, дури 85% од десктоп и 76 од мобилните верзии се https. Големите сервиси како Google, Microsoft, […]

Прочитај повеќе

Оваа година Google Chrome ќе започне сите HTTP страници да ги прикажува како небезбедни. Ова започнува со следната верзија на прелистувачот Chrome 68. Ова доаѓа по долг период во кој на HTTPS се гледаше како на луксуз кој е потребен на страниците на кои се прикажува чувствителна содржина. Сепак, благодарение на неколку иницијативи, денес најголем […]

Прочитај повеќе

Новата верзија на Google Chrome ќе ги известува корисниците кога се на веб-страница која не користи https. Ова се однесува на страници кои чуваат лозинки или се користат за купување. Ова е прва фаза за зголемување на безбедноста на корисниците. Mozilla и Chrome во иднина сакаат да ги одбележат сите http страници како небезбедни. Корисниците ќе […]

Прочитај повеќе

Новата верзија на Hypertext Transfer Protocol, HTTP/2 е финализирана и по добивањето на RFC броевите и финални уредувања ќе биде објавена, јави Марк Нотингем, заседавач со IETF работната група, на својот блог. Верзијата на HTTP која моментално е во употреба HTTP/1.1 e воведена во 1999 година, односно пред 16 години. HTTP/2 е базиран на Google […]

Прочитај повеќе


Секоја веб базирана апликација би требало да се тестира од грешки и багови (QA – http://en.wikipedia.org/wiki/Quality_assurance) уште кога е во својата развојна фаза. Дури и откако ќе излезе финалниот продукт, после додавањето на модули и нови ажурирања и додавање на нови функционалности, апликацијата, доколку производителот ја смета за сериозна и доколку се грижи за безбедноста на истата како и за безбедноста на своите клиенти кои ја користат, би требало да извршува периодична безбедносна проценка или пенетрациско тестирање (пентест) и зацврстување на веб апликацијата.

Прочитај повеќе

Додатокот за Firefox – Firesheep овозможува да пробиете лесно нечиј профил на друштвените мрежи и други ранливи сајтови преку WiFi мрежата крадејќи им ги „колачињата“.

Прочитај повеќе