Заедничко уредување во реално време не е ништо ново во веб просторот, но тоа во моментот е возможно само на неколку сервиси кои се специјализирани за тоа, како на пример Google Docs или Zoho. Но, Mozilla сака да ја направи соработката достапни за сите со својата нова JavaScript библиотека, TogetherJS. Се работи за HTML5 базирана […]

Прочитај повеќе

Google претстави Web Designer алатка за полесно креирање на интерактивни HTML5 веб сајтови и реклами. Според Google, алатка со „професионални опции за дизајнирање“ ќе им овозможи на огласувачите да креираат HTML5 реклами за мобилни телефони и десктоп компјутери. Најважно, Web Designer ќе го олесни креирањето на реклами за различните екрани благодарение на HTML5 кој, вели […]

Прочитај повеќе

Омилената апликација на Стив Џобс, Flipboard, наскоро ќе ги донесе своите мобилни магазини и на Веб. Според Flipboard, Аndroid и iOS корисниците веќе креирале над 2,5 милиони персонализирани магазини кои ќе бидат понудени и на Веб преку HTML5 верзија. Според Verge, веб верзијата на Flipboard ќе понуди динамично UI кое се прилагодува на големината на […]

Прочитај повеќе

Иновацијата може да биде задушена од планови за да се воведат дигитални клучеви на мултимедијалната содржина во јадрото на веб технологиите, предупредуваат од Electronic Frontier Foundation (EFF). Клучевите ќе овозможат заклучување на сликите и видеата, а со тоа ќе се оневозможи и нивното споделување, велат од EFF. EFF кои се во борба со компаниите и […]

Прочитај повеќе

Шпанската компанија Geeksphone ги повикува корисниците да и кажат „hola“ на иднината. Компанијате е производител на првите два паметни телефони кои ќе работат на Firefox OS. Иако ова не е единствениот произведувач на хардвер за Firefox OS паметни телефони, мобилните оператори не зборуваат многу за тоа, бидејќи очигледно не сакаат да го нарушат пазарот на […]

Прочитај повеќе

LinkedIn станува сѐ поголемо место на кое се склучуваат нови конекции и корисниците благодарение на своите вештини добиваат работа. Вчера, LinkedIn ја обнови својата мобилна апликација за Android и iOS која мора да кажеме дека изгледа прекрасно. Новиот дизајн е едноставен, чист и многу попрегледен со едноставна навигација низ објавите. Инаку, претходната LinkedIn апликацијата беше […]

Прочитај повеќе

Clay.io организира натпревар за изработка на HTML5 игри. Со насловот „Got Game?“, ги поттикнуваат сите студенти да развиваат HTML5 игри, а најдобрите ги очекува и богати награди. Победникот ќе добие 1.500 долари, Github medium план и Construct 2 лиценца. Натпреварот започна на 5-ти март и трае до 5-ти април. Со оглед на тоа дека има […]

Прочитај повеќе

Црна Гора и Србија се меѓу првите земји во кои ќе се продава „првиот бран“ на Firefox OS телефони, откри Mozilla во соопштение во кое ги претстави сите своите партнери кои ќе и помогнат да ја пласира „прватa Open Web платформа”. Меѓу партнерите се 18 оператори од разни делови на светот каде ќе се продаваат […]

Прочитај повеќе

W3C (World Wide Web Consortium) вчера го поднесе својот предлог за стандардизација на Hypertext Markup Language 5, со што одиме чекор напред кон стандардизирање и крај на развојот на HTML5. Исто така, паралелно со HTML5, се развива и првиот нацрт за стандард на HTML 5.1 во кој се дозволени секакви измени, додека CR-то (Candidate Recommendation) […]

Прочитај повеќе

Конечно Facebook објавија надградба на својата Android апликација, која може слободно да се каже, многу заостануваше позади таа за iOS. За разлика од досегашната, новата е нативна апликација, за разлика од претходната која се базираше на HTML5. Со оваа ажурирање, сега корисниците на Facebook за Android побрзо ќе ги вчитуваат фотографиите и останатата содржина која […]

Прочитај повеќе

Минатата недела од Microsoft го објавија својот прелистувач, Internet Explorer 10, за Windows 7 кој веќе се покажа како одлучен конкурент на својот претходник, Firefox и на Safari, но недоволно добар за да се спротистави на Chrome. Во својата анализа Cross Browser Handbook ги направи стандардните тестови на SunSpider, Octane и HTML5, кои всушност ги […]

Прочитај повеќе

Apple ја купи компанијата Particle која е фокусирана на HTML5 развој и дизајнирање на веб апликации, пренесува CNET. Компанијата има работено на HTML5 проекти за Google, Motorola, Amazon, Yahoo, Sony и Apple. Particle има создадено и неколку „лаб“ проекти како што е Intervue.me, кој претставува проект за асинхроно видео интервју. Вработените се добро запознаени со […]

Прочитај повеќе