Во ова видео од HTML и CSS туторијалите ќе се запознаеме како се креираат и кои се основни тагови за креирање на HTML табели. Иако не се фокус на епизодата, за првпат во туторијалите ќе се запознаеме и со атрибути и како се користат. Во ова видео ќе се запознаеме и со популарната екстензија за […]

Прочитај повеќе

Во ова трето видео за HTML и CSS може да се запознаеме со основните HTML-тагови кои се користат. Сите кои ги следат туторијалите, во ова видео може да се запознаат со основните тагови и нивната употреба. Никола Ѓоргиев е фронт-енд девелопер кој своето C#, Unity, JavaScript и React искуство ги споделува со сите преку туторијали на […]

Прочитај повеќе

Почнува нова серија на видео туторијали на Никола Ѓоргиев, кој досега сподели неколку серии видео-лекции за популарни и корисни технологии. Новите туторијали се за HTML и CSS, и вообичаено започнуваат со претставување на алатките. Во случајов тоа е Visual Studio Code и неколку корисни екстензии за алатката. Туторијалите се наменети за почетници и не е […]

Прочитај повеќе

Актуелната верзија на HTML, HTML5 ја доби препораката пред околу 6 години. Оттогаш во WHATWG се работи на следната надградба и кога ќе има доволно промени ќе се соберат во следниот стандард. Она што е познато од поодамна е дека промените се внесуваат малку по малку во новиот стандард. Web Hypertext Application Technology Working Group […]

Прочитај повеќе

Duolingo е корисна апликација за учење јазици како англиски, француски или германски преку интерактивни предизвици, квизови и награди. Но, што доколку барате сличен метод на учење, но за програмски јазици како Python, Swift, HTML или JavaScript? Py е апликација која е осмислена да ве научи работа-две за програмирање, независно од вашите претходни познавања и на начин […]

Прочитај повеќе

Одсега корисниците на Google Drive ќе може да креираат и споделуваат веб страни преку онлајн „складиштето“. Се што треба е HTML, JavaScript и CSS фајловите да ги поставите на Drive. Постирањето на вашите веб страни  е едноставно ако го следите примерот кој го презентира Google. Најпрво на Google Drive креирајте нов фолдер и да го […]

Прочитај повеќе

Корисниците на Office 2013 Preview ќе можат да пребаруваат и симнат апликации преку официјалната продавница за популарниот софтер која стартуваше во понеделник. Неместо додатоци за Office, Мicrosoft ќе понуди плејада на апликации вклучувајќи и апликации за популарни друштвени мрежи како Twitter и LinkedIn. „Знаеме дека корисниците поминуваат многу време користејќи Мicrosoft Office. Но знаеме и […]

Прочитај повеќе

Ден после објавувањето дека работат на прелистувач за iPad, Mozilla го објави својот најнов продукт – Thimble. Thimble е дел од Webmaker проектот на Mozilla кој е наменет за почетниците да пишуваат и уредуваат HTML и CSS кодови директно преку својот прелистувач. Дизајниран едноставно и наменет за секого, Thimble претставува едноставен начин да создавате и […]

Прочитај повеќе

Codecademy, еден од поинтересните едукативни веб сајтови за учење како да се програмира, кој стартуваше пред осум месеци, сега стана уште поинтересен за сите почетници кои се заинтересирани во HTML и CSS. Сајтот до сега имаше лекции само за JavaScript програмирање потребно за креирање апликации, а од сега и почетни курсеви во HTML 101 кои […]

Прочитај повеќе

Adobe лансираше нов производ, Adobe Muse beta, кој ќе им помогне на дизајнерите да креираат веб сајтови без да мораат да кодираат. Adobe Muse, кој е изграден врз Adobe Air, моментално е сè уште во бета и може да се преземе од официјалниот Muse веб сајт. Оние дизајнери кои имаат работено во разни Adobe производи […]

Прочитај повеќе

Google објави нова единаеста стабилна верзија на својот прелистувач Chrome која овојпат доаѓа со опцијата за внесување на говор преку HTML. Пример, може да се преведе тоа што ќе му го кажете на Google Translate со кликање на микрофонот во долниот ќош. Моментално оваа опција е само за преведување од англиски на друг јазик, и иако е забавна сепак ќе треба мала прецизност во изговарањето.

Прочитај повеќе

Oд едноставни текстуално базирани сајтови во 1990-тите, преку Flash, па појавување на Javascript и CSS, до HTML5 базирани сајтови со мобилни верзии… веб дизајнот евулуираше навистина многу за да се креираат сајтови како што имаме денес – полни со динамична и интерактивна содржина со видео и веб апликации. Сигурно се прашувате што не очекува следно?

Прочитај повеќе