Хрватски волонтери, дел од проектот „Отворена мрежа“ им помагаат на бегалците на уникатен начин. Волонтерите со мобилен хотспот на грбот им овозможуваат на бегалците да дојдат до информации за најблиските, кои понекогаш се поважни и од храната и водата. „Најголем дел од бегалците не слушнале за својата фамилија со денови. Не знаат каде се… Кога сме […]

Прочитај повеќе

Без сомневање никој не може да го заборави денот кога прв пат се закачил онлајн. За нас секогаш ќе остане незаборавен звукот на гласниот 56k модем или спорото отварање на слики бидејќи беа „огромни“ еден мегабајт. Тоа беше во 90-тите, иако денес интернетот е апсолутно секојдневие бидејќи го има насекаде. Но, не и во Куба. […]

Прочитај повеќе

Бежичниот широкопојасен интернет може да стигне до Месечината и можеби дури и до Марс, покажува експериментот на истражувачи од NASA и MIT, пренесува Wired. Сепак креирањето на линк до Месечината не е едноставен потфат, потребни се дури четири телескопи од Њу Мексико за да креираат линк до приемник закачен на сателит кој лебди во месечевата […]

Прочитај повеќе

Градоначалникот на Њујорк, Бил де Бласио сака од постоечките 9.903 телефонски говорници во Њујорк да направи хотспоти за бесплатен WiFi интернет. Иако ова не е прв пат да се појави оваа идеја, планот на г. де Бласио е подолгорочен, известува Slate. „Со користење на историскиот белег на улиците на Њујорк можеме значително да го подобриме […]

Прочитај повеќе

Македонски телеком постави Hotspot безжичен интернет пристап низ 300 локација ширум македонија како дел од проектот „Интернет насекаде“.

Прочитај повеќе

Apple ја објави iOS 4.3 бета верзијата за развивачи и со тоа откри неколку интересни новина за оперативниот систем за iPad, iPhone 3GS и 4, и iPad трета и четврта генерација.

Прочитај повеќе