Пропуст во софтверската надградба ja наруши работата на полициските алки за следење. Алките кои се користат за следење на лицата кои се во домашен притвор или ослободени со кауција по надградбата прекинаа да испраќаат сигнали. Со софтверската надградба се прекина комуникација помеѓу алките и системот. Стотици лица кои на овој начин се следат во Холандија […]

Прочитај повеќе

Echoes World е iOS игра која ги стимулира сетилата, го зголемува фокусот, ги подобрува вештините за геометрија и архитектура, и ја проширува реалноста. Echoes World беше на 1 место за најпродавана игра во Хрватска, Бугарија и Македонија, а и на топ 10 место во Холандија. Echoes World се најде и на насловната страна на најголемиот […]

Прочитај повеќе

Предградие во Ајдховен ќе биде првата населба во целост направена со 3д принтање. Креаторите благодарение на технологијата беа слободни да играат со различни форми. Резултатот е прекрасна футуристичка населба. Project Milestone е дело на холандската градежна компанијата Van Wijnen. Мотивацијата зад проектот е намалувањето на бројот на градежни работници. Градењето куќи со 3Д принтери треба да […]

Прочитај повеќе

Препознавањето на ликови е една од технологиите за чија злоупотреба во последно време се зборува многу. Можноста за следење на сите граѓани без налог секако е застрашувачка. Дел од организациите за заштита на приватноста со право предупредуваат на можни злоупотреби. Ако мислите дека ова е некоја далечна иднина, размислете повторно. Неодамна благодарение токму на оваа […]

Прочитај повеќе

Холандскиот град Гемерт го доби првиот мост за велосипедисти за чија изработка е искористен 3д-принтер. Како материјал за печатење е искористен бетон. Мостот е направен од 800 слоја бетон и може да издржи тежина од 40 камиони, пренесе Guardian. Мостот е долг 8 метри и за негова изработка беа потребни 3 месеци. Мостот е тестиран […]

Прочитај повеќе

Холаднските законодавци велат дека Windows 10 собира повеќе податоци отколку што дозволува законот за приватност. Ова значи дека Microsoft наскоро би можел да се најде пред Агенцијата за заштита на лични податоци од оваа држава. Најголемиот проблем е што оперативниот систем не ги предупредува корисниците кои се податоците кои ги прибира, пишува Engadget. Оперативниот систем ги нагодува […]

Прочитај повеќе

Популарната продавница за наркотици Hansa, лоцирана на скриениот интернет (Dark Web), од 20 јуни е под контрола на холандската полиција. Станува збор за координирана полициска акција во која учествуваа повеќе држави и агенции. Во организираната акција учествуваа: Федералното истражно биро и Агенцијата за сузбивање на наркотици, од САД, Холандската полиција и Еуропол. Во акцијата се затворени AlphaBay и […]

Прочитај повеќе

Многу големи компании ги тестираат своите автономни возила и се надеваат дека наскоро ќе можат да ги претстават во сообраќајот. Google и Tesla веќе презентираа дел од можностите на своите возила. Додека гигантите се натпреваруваат кој ќе го претстави првиот автономен автомобил на улиците, холандскиот стартап Amber ќе се обиде да ги престигне во намерата. […]

Прочитај повеќе

Европскиот суд на правдата донесе одлука со која торент страниците како Pirate Bay се одговорни за нарушувањето на интелектуалната сопственост. Со ова европските интернет провајдерите ќе можат да го блокираат пристапот  на барање на сопствениците на авторските права. „Иако прифаќаме дека содржините се поставени онлајн од корисниците, судот го истакнува фактот дека операторот има клучна […]

Прочитај повеќе

Истражувачи од Универзитетот Твенте и Универзитетот за применета наука од Амстердам заклучија дека памените броила се неточни. Според тестови кои траеа 6 месеци, броилата прават грешка која ја менува сметката помеѓу -32% и +582%. Резултатите од тестовите и методологијата се поставени на IEEE. Истражувањето на научниците од Холандија покажа дека грешка прават 5 од 9 мерачи. […]

Прочитај повеќе

Интернет на нештата е иднината на паметната електрониката, и Холандија сака да биде првата земја која ќе почне да се модернизира и ќе обезбеди мрежа за поврзување на уредите. Холандскиот телекомуникациски гигант KPN ја изгради првата национална Low Power Wide Area мрежа со отворен LoRa-стандард. LoRa мрежите се клучни за идниот развој на интернет на […]

Прочитај повеќе

Македонскиот локациски асистент, МаркО, влезе меѓу десетина финалистите на стартап акселераторот на Rockstart од Амстердам. Со тоа CodeWell, студиото за MаркО, ќе добие инвестиција за да продолжи со развојот на апликацијата која беше стартувана за Android пред шест месеци, има верзија за паметен часовник, и најавена е и iOS верзија. CodeWell не сакаше да открие […]

Прочитај повеќе