Армијата на САД, поточно истражувачкиот оддел DARPA, работи на сосем нов тип на процесор. Агенцијата со 80 милиони долари ја поддржа HIVE (Hierarchical Identify Verify Exploit) технологијата, јави Engadget. Процесорот ќе биде специјализиран за обработка на „big data“. „Денешниот хардвер не е погоден за ваков предизвик, овие предизвици ќе стануваат се потешки и потешки, како […]

Прочитај повеќе

Интернет на нештата без сомневање е иднината, „следното големо нешто“ за свет во кој сите уреди ќе комуницираат меѓу себе преку интернет. Но, помислата дека ќе му оставите на компјутер да има контрола врз вашиот дом може да биде застрашувачка помисла. Тоа најдобро го почувствуваа корисниците на термостатот Hive кои неодамна дознаа дека технологијата може […]

Прочитај повеќе

Еден од најголемите конкуренти на Nest, британскиот Hive го збогати портфолиото на производи за паметниот дом со три нови продукти. Покрај термостат, компанијата додаде паметен приклучок, сензор за врата и прозорец и сензор за детектирање на движење. Сите уреди се поврзани на интернет и можат да се контролираат преко едноставна апликација на телефон. Сите уреди […]

Прочитај повеќе

Gaus институтот и МАГДА (Македонска асоцијација за развој на видеоигри) ги покануваат сите заинтересирани да им се приклучат на проектот HIVE, чија цел е да подучат како од игра може да се креира бизнс. Настанот е закажан за 13 и 14-ти ноември, петок, во Факултетот за информатички и комуникациски технологии (ФИКТ) во Битола. Поканети се […]

Прочитај повеќе