Hewlett-Packard ќе се подели на два ентитата – едниот со примарна дејност компјутери и принтери, а вториот со коорпоративен хардвер и сервиси. Веста не е изненадување, и беше објавена уште минатата година, а шпекулациите за поделба датираат од поодамна. Поделбата треба да биде финализирана на први ноември, а веќе еден ден подоцна акциите на Hewlett-Packard […]

Прочитај повеќе

Hewlett-Packard најави нов револуционерен оперативен систем, чиј прототипот ќе биде достапен веќе следната година. Оперативниот систем е потребен за новиот компјутер на HP, наречен The Machine. Ова ќе биде компјутер кој е значително поефикасен кога е електричната енергија во прашање, но и помоќен од сегашните компјутери. За остварување на ова Hewlett-Packard ќе ја замени сегашната […]

Прочитај повеќе

Hewlett-Packard го најави својот 3Д принтер со ветување дека ќе биде десет пати побрз од конкурентните принтери. Од компанијата велат дека засега оваа технологија сè уште зафаќа незначителен дел на пазарот, а за ова ги обвинуваат токму бавноста на конкурентите, но и релативно високата цена. Со новите принтери HP ќе се обиде да ги надмине […]

Прочитај повеќе

Hewlett-Packard и официјално објави дека се дели на два дела. Едниот HP Inc. ќе биде задолжен за персонални компјутери и принтери, а вториот дел Hewlett-Packard Enterprise ќе биде задолжен за останатите бизнис услуги како сервери и „storage“ и слично, јави Wall Street Journal. Иако делењето на Hewlett-Packard се случи деновиве, сепак веста е доста стара. […]

Прочитај повеќе

Hewlett-Packard објави ново истражување во кое вели дека дури 70 отсто од уредите кои се поврзани со „Интернет на нештата“ се подложни на напади. Ова истражување го потврдува претходното предупредување на Proofpoint дека телевизори или фрижидери можат да бидат дел од ботнет мрежи. „Со порастот на Интернет на нештата, бројот на различни уреди кои се […]

Прочитај повеќе

Корисниците не се задоволни со Windows 8 и се чини дека голем број од нив се заинтересирани за компјутери кои доаѓаат со Windows 7. Поради овие барања на корисниците, Hewlett Packard се одлучи на корисниците повторно да им ги понудат своите конфигурации со претходната верзија на оперативниот систем, Windows 7. HP ја започна кампањата под […]

Прочитај повеќе

Hewlett-Packard ќе влезе во пост-PC eрата со Android. Компанијата сака да го користи оперативниот систем на Google за своите мобилни уреди, пред се за таблет компјутерите. Првиот Android уред на HP ќе биде таблет компјутер кој ќе работи на Nvidia Tegra 4 процесор, велат избори блиски до компанијата за ReadWrite. Процесорот на Nvidia само што […]

Прочитај повеќе

ИТ пазарот во Македонија е развиен, но е лимитиран според големината, вели Франц Шерц, директорот на групата на Hewlett-Packard за развој во земјите од регионот (Aлбанија, Босна и Херцеговина, Македонија, Малта, Молдавија и Косово). Неговите обврски во светскиот ИТ гигант се да ги менаџира локалните бизниси на HP, како и да разговара со локалните власти […]

Прочитај повеќе

Интересот за персоналните компјутери полека но сигурно опаѓа. Ова може да се види во најновиот извештај на истражувачката компанија Gartner, во кој стои дека продажбата на персоналните компјутери во Западна Европа во третиот квартал има опаднато за дури 11 отсто. Во третиот квартал испорачани се 14,8 милиони компјутери, што е за 11,4 отсто помалку од […]

Прочитај повеќе

Hewlett-Packard планира да го продаде својот мобилен оперативен систем WebOS, и тоа за многу помалку од цената за која го купи. Компанијата го доби овој оперативен систем минатата година со купување на компанијата Palm за 1,2 милијарди долари. Според извори на Reuters, Hewlett-Packard се советува со Банката на Америка за тоа дали да го продаде […]

Прочитај повеќе

Според Wall Street Journal, Hewlett-Packard планира нов дизајн за некои од светските најголеми компјутерски центри според кој во некои од нив ќе успее да намали дури 90 отсто од потрошувачката на енергија. Овој дизајн, наречен Project Moonshot, ќе ги замени стандардните микропроцесори кои се користат во серверите со оние процесори кои се употребуваат во паметните […]

Прочитај повеќе

Факултетот за информатички науки и компјутерско инжинерство (ФИНКИ) од јануари 2012-та ќе започне да го користи најмоќниот кластер со високи перформанси во Македонија. Суперкомпјутерот, кој е во сопственост на Министерството за образование, а предаден на ФИНКИ да го управува, ќе можат да го користат сите истражувачи кои имаат потреби од пресметки со високи перформанси, или […]

Прочитај повеќе