Некои пробивања нѐ изненадуваат по чувствителноста на податоците, некои по количеството на податоци кои се украдени. Податоците кои ги објави Трој Хант спаѓаат во вториот тип. Објавена е листа од 772 904 991 имејл адреси и 21 222 975 лозинки. За среќа нема почувствителни податоци како броеви на платежни картички или адреси. Г. Хант ова […]

Прочитај повеќе

Firefox Monitor е алатка за Firefox која треба да им помогне на корисниците за поголема онлајн безбедност. Firefox Monitor има интеграција со Have I Been Pwned и ако имејл адресата се појави на листата на хакирани, корисникот ќе добие известување. Засега сервисот е во тест фаза. Околу 250 000 корисници, најголем дел од САД, го […]

Прочитај повеќе

Најголемата база на имејл адреси за спам пошта има над 711 милиони адреси. Неодамна оваа база дојде до Трој Хант, авторот на have i been pwned. Претходната најголемата база која ја внел во сервисот има 393 милиони имејл адреси. Адресите на сервер во Холандија ги откри безбедносниот експерт Benkow. Дел од адресите во базата се и непостоечки, но […]

Прочитај повеќе