Хаклабот КИКА на 14 јуни ќе ја одржи десеттата Front-end-средба со тема User Experience design и React. Презентери на средбата ќе бидат дизајнерката Викторија Бачварова и девелоперот Кристијан Ристовски. Викторија ќе говори за новата алатка од Adobe, Experience Design, софтвер наменет за User Experience Design; додека Кристијан ќе говори за стилизирање на елементи на React со […]

Прочитај повеќе

Сакаме да направиме апликации од студентите за студентите, вели Андреј Трајчевски од Хаклабот Кика, кои заедно со Младински образовен форум го организираат студентскиот хакатон „Програмирајте за подобро високо образование“. Закажан за 7-ми и 8-ми март, хакатонот ќе биде 48 часовен маратон на кој учесниците ќе изработуваат апликации за подобрување на високото образование. Хакатонот е темпиран […]

Прочитај повеќе

Скопскиот хаклаб КИКА организира курс на кој сите учесници ќе започнат првин со градење едноставни Nand логички кола и нивна комбинација во посложени чипови, и ќе завршат со вештини да креираат 16-битен процесор со 32KB RAM. „Дизајнирање на компјутер, од нула!“ е шест-неделен курс чија цел е учесниците да се запознаат со суштината на компјутерските […]

Прочитај повеќе

Ludum Dare е хакатон во кој се развиваат игри на одредена тема во период од 48 часа. Овој настан за првпат ќе се одржи и во Македонија, поточно во хаклабот КИКА, со почеток во 21:00 часот од петок 26-ти април до недела 28-ми април до 22:00 часот. Детали за настанот во хаклабот КИКА ќе најдете […]

Прочитај повеќе

Хаклабот КИКА е место на кое секојдневно се собира хакерската заедница во земјата со цел да споделат и стекнат знаење. Место на кое се собираат луѓе заинтересирани за технологијата, компјутерите, машините, електрониката, слободниот софтвер и слободната култура. Досега во КИКА се имаат одржано неколку курсеви, а еден меѓу поледните е тој кога луѓето од хаклабот […]

Прочитај повеќе

Оваа 2012 година Слободен софтвер Македонија прославува 10 години постоење. Се чини дека оваа година ќе биде возбудлива за сите што некако се наоѓаат на фронтот на дигиталните слободи. Опасностите кои надвисуваат над нас пред сѐ во форма на законските решенија како SOPA и ACTA уште еднаш ќе ја тестираат истрајноста и посветеноста на ширката […]

Прочитај повеќе

На 3-ти јануари 2011 го напишав отворениот повик за хакери. Една година подоцна има неколку работи од нашево опкружување на кои вреди да се потсетиме, што луѓето кои игриво ги проучуваат системите што другите ги земаат здраво за готово ги направија: Во 2011 во Македонија се одржаа четири НСНД настани – во Куманово, Штип, Охрид […]

Прочитај повеќе

Скопскиот хаклаб КИКА се сели на нова локација. Затоа на 24-ти ноември во 18:30 се организира собир на кој што се поканети сите заинтересирани. Принципот е „bring and share your own booze“, велат од хаклабот КИКА. Хаклабот кој беше отворен пред две години е идеја на членовите на Слободен софтвер Македонија и претставува таканаречена „технолошки […]

Прочитај повеќе

(ова е гостински текст од Тамара Атанасоска која беше дел од GWO програмата. Текстот е преземен од нејзиниот блог.)  Почнувајќи од денеска, можете да аплицирате за GNOME Women Outreach програмата. Иако ќе ви објаснам како се тоа оди подетално, ѕирнете го и официјалниот пост овде. Аплицирањето трае до 31 октомври. Ако вашата апликација биде прифатена пак, […]

Прочитај повеќе

Хаклабот КИКА во среда, 13.07, организира „ексклузивен состанок на женската хакерска дружина од Македонија“. Целта на состанокот е сите .мк хакерки да се запознаат, подржат и да сработат нешто. Можеби „хакер“ како термин често се става во негативен контекст, но во правата смисла на зборот – хакери се луѓе кои користат вештини да мофицираат нешто […]

Прочитај повеќе

(Oва е гостински текст на Арангел Ангов, долгогодишен член и придонесувач во фондацијата и проектот GNOME, како и член на 2с.мк и хаклабот КИКА.)
 
Како дел од Google Summer of Code, фондацијата GNOME им дава на сите заинтересирани кандидатки шанса да учествуваат во еден од најголемите проекти во светот на слободниот софтвер, работната околина (или десктопот) GNOME. Иницијативата на фондацијата GNOME, GNOME Women Outreach Program е одлична шанса за младите студентки по компјутерски науки од македонските универзитети да добијат можност да работат заедно со луѓето од GNOME заедницата кои што ќе учествуваат во проектите како тутори со долгогодишно искуство во понудените области.

Прочитај повеќе

Првиот скопски хаклаб КИКА бара помош во вид на донации. КИКА e место отворено за сите заинтересирани, од ентузијасти до професионални програмери и хакери кои се заинтересирани во истражување на компјутерскиот инженеринг, за дискусија или за помагање и споделување ИТ знаење.

Прочитај повеќе