Хаклабот КИКА, слободната зона за споделување знаење, oрганизира курс за фундаментални концепти во програмирањето, кој започнува на 7-ми октомври и ќе го води Андреј Трајчевски. „Идејата е студентите да ги научат фундаменталните концепти од програмирањето (функции, типови на податоци и колекции, услови, циклуси). Kурсот е структуриран на таков начин што, по пат, ќе научат и […]

Прочитај повеќе

Во хаклабот КИКА, отворена и слободна зона за споделување знаење за машини, електроника, слободен софтвер и слободна култура, е закажано ново интересно предавање закажано за четврток, 10-ти септември, со почеток во 19:00 часот. Поканета е Симона Самарџиска, која според хаклабот е „најдобриот човек на планетата“, но истовремено и експерт за квантни компјутери кој докторираше во […]

Прочитај повеќе

Гувернерот Димитар Богов можеби ги прогласи биткоините во Македонија како незаконско средство за плаќање, но тоа не треба да ги спречи другите да дискутираат за крипто-валутите, кои според многумина се иновативен начин за онлајн плаќање. Затоа во четврток, 19 март во 19:00 часот, хаклабот КИКА организира настан на кој ќе се дискутираат крипто-валутите и нивниот […]

Прочитај повеќе

(Тесктот е првично објавен на блогот Сподели Знаење, на хаклабот КИКА. Авторот е Андреј Трајчевски) Поминаа 3 години откако на FOSS блогот на Google се појави статијата за Gооgle Summer of Code meetup-ите и студентите кои таа година беа примени. 3 години откако КИКА беше отворена 24 часа, дење и ноќе, додека траеше аплицирањето. Тоа […]

Прочитај повеќе

Скопскиот хаклаб КИКА организира курс на кој сите учесници ќе започнат првин со градење едноставни Nand логички кола и нивна комбинација во посложени чипови, и ќе завршат со вештини да креираат 16-битен процесор со 32KB RAM. „Дизајнирање на компјутер, од нула!“ е шест-неделен курс чија цел е учесниците да се запознаат со суштината на компјутерските […]

Прочитај повеќе

Хаклабот КИКА (Кика е: Информации. Култура. Автономија) постои речиси 4 години и е едно од ретките места во Македонија на кое секој може да го сподели своето знаење, како и да се здобие со некои нови. Досега, благодарение на КИКА и со помош на сите технолошки ентузијасти кои се вклучени во работењето на хаклабот, многумина […]

Прочитај повеќе

После курсот за користење и програмирање на Arduino, од хаклабот КИКА организираат уште еден курс за почетници, но овојпат се работи за програмирање во Python. Python претставува динамички програмски јазик и истиот денес наоѓа голема примена почнувајќи од најобични скрипти, па се до апликации за извршување на поголеми и комплексни операции. Едноставноста на овој јазик […]

Прочитај повеќе

GNOME (GNU Object Model Environment) е графичка околина која работи на секоја GNU/Linux дистрибуција. Проектот е објавен под отворена лиценца која налага софтверот да биде бесплатен и неговиот код отворен и јавно достапен за било кој да го употребува и менува за сопствени цели. Досегашниот код е развиен од над 3.500 Linux ентузијасти со голема […]

Прочитај повеќе

(текстoт е споделен од Слободен софтвер Македонија) Останува уште многу малку до крајот на 2011та а како и секоја година така и оваа, при крајот на годината во Берлин се оддржува 28-миот најголем хакерски настан во Европа, Chaos Communication Congress или 28c3. Во периодот од 27-ми до 30-ти декември во Берлин се собираат хакери од целиот […]

Прочитај повеќе

(текстот е споделен од Арангел Ангов од Слободен софтвер Македонија) Сподели Wi-Fi е идеја која што се роди при една дискусија во хаклабот КИКА за тоа дека би било кул да имаме апликација која што ќе служи како еден вид обележувач на пристапни точки за Wi-Fi низ Скопје за да не мора секој пат кога ќе одиме […]

Прочитај повеќе

Install Fest e инсталационен фестивал организиран од Слободен софтвер Македонија, каде сите заинтересирани ќе можат да се вклучат работилница за развој на веб апликации со слободни веб платформи, локализација на слободен софтвер и запознавање со работата на македонскиот тим на Википедија, најпознатата слободна енциклопедија.

Прочитај повеќе