Причината поради која веднаш нема одговори на сајбер напади дури и во ситуации кога напаѓачот е познат е поради тоа што нема зацртана листа на правила и пропорционален одговор. Така на пример нема никакви правила за последниот сајбер напад ви Sony, но далеку поважно нема листа на правила, ниту за посериозни напади на електрични мрежи, […]

Прочитај повеќе

Кусо претставување на можностите за напад преку USB се доволни да посакате да ги пополните USB-портите на компјутерот со цемент, вели Gizmodo. Станува збор за видео кое прикажува како врз OS X може да биде преземена контрола за неколку секунди. Целиот процес е краток и едноставен, штом USB-то се приклучи во портата се идентификува како […]

Прочитај повеќе

Хактивистите Anonymous им објавија сајбер војна на екстремистите на Исламска Држава, попознати како ISIS. Групата ги предупреди и телевизијата Al-Jazeera, Катар, Турција и Саудиска Арабија дека ќе бидат цел на сајбер напади поради поддршката на Исламска Држава, без разлика дали станува збор за медиумски спинови како поддршка на екстремистите, или поддршка и снабдување кон екстремистите. […]

Прочитај повеќе

Огромен напад кој користи пропуст во инфраструктурата на Интернет е само почеток на нападите во иднина, вели безбедноната компанија Cloudflare. Компанијата го забележа најголемиот напад од овој вид досега на почетокот на неделата, но предупредуват дека ваквите напади ќе бидат многу почести во иднина. Напаѓачите користат пропуст во NTP (Network Time Protocol) кој се користи […]

Прочитај повеќе

Кинеската хакерска група која работи за пари и во февруари изврши сериозен напад врз безбедносната компанија Bit9, во текот на изминатите години има нападнато стотици бизниси и владини тела, велат истражувањата на Symantec. Истражувачите веруваат дека Hidden Lynx имаат стигнато до сигурносните датотеки на Bit9 преку неколку компании за безбедност во САД кои ги користат технологиите […]

Прочитај повеќе

Претседателот на САД, Барак Обама ја потпиша наредбата која треба да ја зацврсти сајбер безбедноста, но и која ќе дозволи властите да споделуваат информации за „сајбер опасности“ со други приватни компании и оператори.  Мерката доаѓа кратко време по годишниот извештај на CERT кој објави дека и енергетските постројки во САД се цел на напад, и […]

Прочитај повеќе

Големите земји се спремаат за „сајбер ладна војна“, спроведуваат сајбер шпиjунажа и тестираат мрежи за да можат да започнат и да водат војна, вели извештајот на McAfee кој е базиран на анализи на неодамнешни напади на национални мрежи и владини сајтови. За извештајот McAfee направиле и интервјуа со 20 експерти за надворешни односи, експерти за национална безбедност и за интернет безбедност.

Прочитај повеќе