Франција го казни 40 годишниот Алан Превост кој го прекрши контраверзниот анти-пиратски закон Hadopi со 300 евра, но 150 евра од казната веднаш му се простени. Според г. Превост тој не е пират, туку нелегалната содржина била на неговиот компјутер без негово знаење. „Се бранев без адвокат, бидејќи прифатив дека мојата сопруга ги презела песните, тие беа […]

Прочитај повеќе

Во борба против пиратеријата Франција или користи екстремни или креативни идеи. Екстремниот начин е претењето со закон во три чекори Hadopi со кој се гаси пиратот од интернет, закон со кој некои интернет провајдери не се согласуваат.

Прочитај повеќе

Францускиот парламент со 285 гласа за и 225 против го усвои контроверзниот HADOPI 2 закон. Ова е втора верзија на законот од три чекори со кој властите ќе можат да ги исклучуваат од интернет сите кои споделуваат пиратска содржина. Пиратите првите два пати ќе бидат опоменати преку имејл, односно писмо, а третиот пат кога ќе бидат фатени да споделуваат содржина ќе бидат исклучени од интернет.

Прочитај повеќе