Google и Nokia се во расправија околу патентите за видео енкодирање. Google сака да го направи својот VP8 кодек веб стандард во WebM алатките за видео продукција, но делови од програмот за видео кодирање се заштитени од Nokia која вели дека VP8 не е доволно „отворен“ како другите алтернативи. WebM е конструиран искучиво за онлајн […]

Прочитај повеќе

Сите нови видеа закачени на YouTube, како и 30% од целата видео библиотека, сега се транскодирани во WebM, слободен медиа формат за веб видео и аудио.

Прочитај повеќе

Ако се суди според бројот на верзијата на овој најнов интернет прелистувач од Google може погрешно да се заклучи дека постои многу години (на пример, интернет прелистувачот Opera кој е актуелен со верзија 11, датира од далечната 1996 година). Но сите, па и оние со пократко памтење, знаат дека првата верзија на овој прелистувач јаво беше презентирана на 3 септември 2008 година. Дали навистина за толку кратко време може да се претстават 10 различни стабилни верзии (дополнувањата и бета производите не ги сметам) и секоја од нив да има нешто ново, нешто подобро за да го заслужи епитетот финална? Колку и да звучи чудно, одговорот е да. Google Chrome 10 кој се појави неполн месец после верзијата 9, навистина има што да покаже, и пред неговите претходници, но и пред конкуренцијата од која зема се поголем дел корисници кои се согласуваат Chrome да биде нивен предефиниран прелистувач.

Прочитај повеќе

Microsoft објави Chrome екстензија за Windows корисниците со која ја враќа поддршката на H.264 видео кодекот во прелистувачот на Google.

Прочитај повеќе

Му аплаудираме на Google за промената која е позитивен чекор за слободниот софтвер, неговите корисници и сите кои го користат Вебот, вели Слободен софтвер фондацијата коментирајќи за одлуката на Google да ја прекине поддршката за H.264 видео кодекот во Chrome прелистувачот, и да продолжи да го користи WebM проектот, во борбата на прифаќање на стандард за видео енкодирање. WebM е поддржан од Opera и Mozilla, додека H.264 е прифатен од Apple и Microsoft.

Прочитај повеќе

Google во блог пост најави дека ќе ја тргне Chrome поддршката за патентираниот H.264 видео кодек кој е веб стандард, се користи од blu-ray дискови до куп разни веб сервиси и електронски уреди. Сега Google ќе го користи WebM и Theora видео форматите.

Прочитај повеќе

Adobe стартуваше кампања „за избор“ објавувајќи реклами „Го

сакаме Apple“ со дополнителен текст „Но не сакаме кога некој ја зама вашата слобода да одберете што креирате, како го креирате и како

го доживувате тоа на мрежата“.

Прочитај повеќе

Главниот аргумент зошто Adobe се повлекува од Apple е што Apple поставува правни услови на девелоперите, вели Кевил Линч, главниот за технологија на Adobe, во краток блог пост, во кој одговори на вчерашното отворено писмо на Стив Џобс.

Прочитај повеќе