Facebook сака да биде платформа за буквално сѐ. Последната надградба ќе им овозможи да стримаат видео во живо, претварајќи ја друштвената мрежа во платформа за гејминг, следење концерти во живо или пак место за граѓанско новинарство каде корисниците создаваат актуелни содржини. Стримингот станува интересен за сѐ поголем број на корисници, но она што би можело […]

Прочитај повеќе

Со News Lab Google ќе започне соработка со новинарите, репортерите, но и сите кои сакаат да помогнат во креаирање на новите медиуми кои ќе го користат Интернетот како релевантен извор на информации. Алатките кои им се на располагање на новинарите како Maps, YouTube, Fusion Tables, Fusion Tables и пребарувачот овозможуваат поквалитетно известување, а од компанијата […]

Прочитај повеќе

Никогаш нема да го заборавам денот кога интернетот конечно ги надмина македонските телевизии. Тоа беше сабота, деветти мај. Тој ден се разбудив со вести дека во Куманово се води војна. Вистинска војна против терористичка група во која загинаа осум полицајци, триесет и седум беа повредени, неколку куќи се запалени и се поттикна етничката омраза. Како […]

Прочитај повеќе

CNN се надева дека ќе успее да ги убеди граѓаните да допринесат со граѓанското новинарство употребувајќи ги очилата за проширена реалност, Google Glass. Ова пред се се однесува на споделување на уникатни фотографии и видео содржини преку Google Glass, од корисниците кои би биле директно присутни на локациите каде што се случуваат настаните. Споделувањето на […]

Прочитај повеќе

…читајте од почеток. Тука ќе го најдете првиот и вториот дел од Граѓанско новинарство и активизам на Интернет. Граѓанските новинари, блогерите, тие се насекаде. Рекс Хејмок е беше еден од луѓето кои на 18 февруари, 2004 година присуствуваше на состанокот со тогашниот претседател на САД, Џорџ Буш, на кој се зборуваше за економските проблеми во […]

Прочитај повеќе

…читајте од почеток. Тука ќе го најдете првиот дел од Граѓанско новинарство и активизам на Интернет. Сите нови технолошки алатки и сервиси денес граѓаните ги користат за откривање на вистината и активизам. Досега многупати интернет заедницата заедно се обидела да издејствува и да дојде до вистината како што го направи тоа во септември 2002 година […]

Прочитај повеќе

Порано луѓето се собираа околу радиото или телевизорот за да ги слушнат последните случувања, купуваа весници кои пренесуваа вчерашни вести, а магазините генерирале оригинална содржина со различни прегледи. Ден Гилмор во својата книга We the Media објавена во 2004 година, објаснува каква била ситуацијата на граѓанското новинарство, како тој почнал да се занимава со новинарство […]

Прочитај повеќе

Хактивистите побараа само 2.000 долари. Но, благодарение на нивната популарност, тие на Indiegogo собраа неверојатни 54.668 долари oд 1.309 корисници за да стартуваат сајт за вести посветени за хактивизмот и граѓанското новинарство. Аnonymous вели дека сајтот ќе им служи на сите граѓани кои сакат да информираат на лице место преку стримови во живо или преку […]

Прочитај повеќе

Арапската телевизија Al Jazeera, која од неодамна е активна и на Балканот, започна кампања да ја едуцира својата публика како да користи Twitter за да го зајакне граѓанското новинарство во светот и регионот. Идејата е „да се дојде до информации до кои новинарите немаат пристап.“ Al Jazeera ја стартуваше кампањата со краток видео водич за […]

Прочитај повеќе

Седумнаесет годишниот Стефан Живковиќ од Звечане стана хит кај медиумите откако започна интензивно да известува преку својот Twitter профил за случувањата во Косовска Митровица по инцидентот во кој спрски хулигани го запалија граничниот премин Јариње во северниот дел на Косово. Некои корисници, читатели и медиуми дури го нарекоа „херој“ за своето известување, а неговиот профил […]

Прочитај повеќе

Фотографии, слики од мобилен, блогови, видеа, Facebook постови и избришани групи, Twitter… се што е друштвено и можно за споделување на Интернет се искористи за да се пренесе информацијата за протестите против полициската бруталност. И покрај традиционалните медиуми, дел од нив инертни, друштвените медиуми и граѓанското новинарство беа изворот за сурови, необработени информации за што се случува по улиците на Скопје и Битола.

Прочитај повеќе

IT.com.mk ви посакува Среќни празници и Среќна нова 2011 година, во која не очекуваат уште неверојатни ИТ уреди и неверојатни ИТ сервиси кои ќе направат неверојатна ИТ револуција. Само погледнете се што се случи во 2010-та и ќе стане јасно дека информатичко-комуникациската технологија е во постојано движење напред рекреирајќи го навикнатото секојдневие во нешто ново и интересно.

Прочитај повеќе