Балканската истражувачка репортерска мрежа (БИРН) и фондацијата Метаморфозис, на 10 ноември во Coffice, организираат средба на која ќе се дискутира за важноста на отворените податоци. На настанот ќе се дискутира за јавниот интерес за што поголем број отворени податоци во Македонија, потенцијалот и постојните иницијативи. Заинтересираните на оваа средба ќе можат да се сретнат со […]

Прочитај повеќе

(oва е превземен текст од истражувањето на Борис Ристовски од Македонски центар за меѓународна соработка (MCMS))
 
Иако веројатно сè уште не можеме да се споредуваме со развиениот свет, сепак бројот на корисници на Интернет во Македонија расте секој ден. Расте и бројот на креирани веб-сајтови. Заклучно со 1 декември 2010 година, на глобално ниво се регистрирани 126.036.915 поддомени под врвните домени (.com, .net, .org, .info, .biz, .us), според http://www.dailychanges.com, а во Македонија 17.670 домени.

Прочитај повеќе