Голем број граѓани, воглавно поактивни корисници на друштвените медиуми Facebook и Twitter, веќе неколку дена по ред самоиницијативно се организираат за да помогнат на населението зафатено од поплавата и невремето кое го зафати Скопје, поточно скопските насeлби Сингелиќ, Стајковци и Црешево, во кое животот го изгубија повеќе од 20 лица. Активностите на овие загрижени граѓани се обединуваат под хаштагот […]

Прочитај повеќе

Aко новите технологии овозможуваат полесна комуникација со граѓаните, тогаш македонските власти и нивните .gov сервиси се уште не го разбрале концептот на Вебот. Всушност, истражување на Метаморфозис открива дека сепак има некој труд од страна на властите за отворен разговор со граѓаните, но како да се плашат од јавното мислење и експерименти, па комуникацијата ја […]

Прочитај повеќе

Авторот Клај Шарки на својот настап на TEDGlobal 2012 зборуваше за движењето на отворениот код и како тој се има пробивано низ неколку сфери, а со новите технологии би ни се овозможило да учествуваме како дел од централната власт, така што граѓаните и владата ќе соработуваат заедно за подобрување на законите и политиката. Тој со […]

Прочитај повеќе

Активист за човековите права, Ребека МакКинон објаснува дека можеби Apple во реклама од 1984-та, претставувајќи го новиот Macintosh велеше дека новата технологија ќе не ослободи, сепак две декади подоцна, истиот Apple цензурира апликации и содржина поради моќници, цензурирајќи го Далеј Лама во Кина, цензурирајќи палестинска апликација по барање од Израел… „Пред Интернетот слободата и недостатокот […]

Прочитај повеќе


Zynga стартува нова друштвена игра CityVille која им нуди на играчите да си направат своја фарма, свој град со бизниси, куќи за граѓаните, со сервиси како пошта, пожарникари, школи, болници, ресторани… всушност ова е SimCity, но поедноставна и креирана за друштвениот Facebook.

Прочитај повеќе

Министерството за внатрешни работи стартува нова услуга за граѓаните кои аплицираат за вадење патни исправи и возачки дозволи. Плаќањето на задолжителните таксени марки ќе може да се изврши преку СМС порака на телефонскиот број 144166 (со префикс на кој било од трите мобилни оператори –VIP, Т-mobile, ONE). При тоа е важно по испратената кодна порака, граѓаните да го задржат повратно добиениот трансакциски код кој што ќе треба да го сочуваат и презентираат пред шалтерскиот работник.

Прочитај повеќе