Во провинцијата Мие во југоисточниот дел на Јапонија роботи градат брана. Компанијата „Obayashi“ планира да го заврши проектот до март 2023 година, јави Nikkei Asian Review. Машините на Obayashi поставуваат слој, по слој бетон. За да се забрза целиот процес во близина на локацијата е изграден и погон во се меша бетон. На терен има […]

Прочитај повеќе

Природата е најголемиот градител. Oва го препозна и италијанската градежна компанија Wasp која инспирирана од начинот на кој градат осите започна со 3д принтер да гради кружни куќи. Инспирацијата од осите не застанува тука, за изградбата на куќите Wasp користи земја и земјоделски отпад. Првата куќа компанијата ја изгради во Маса Ломбардо населено место во […]

Прочитај повеќе

Овој текст е дел од серијалот “ФИТР грантови” во кои што ги контактиравме фирмите кои имаат ИТ решенија на последнитe повици за грантови на ФИТР. Идејата зад серијалот е јавноста подобро да се запознае со компанијата, продуктот и очекувањата поврзани со грантовите. ИТ.МК се обиде да стапи во контакт со сите компании од ИТ секторот […]

Прочитај повеќе