Природата е најголемиот градител. Oва го препозна и италијанската градежна компанија Wasp која инспирирана од начинот на кој градат осите започна со 3д принтер да гради кружни куќи. Инспирацијата од осите не застанува тука, за изградбата на куќите Wasp користи земја и земјоделски отпад. Првата куќа компанијата ја изгради во Маса Ломбардо населено место во […]

Прочитај повеќе

Еден од проблемите на 3Д принтерите, барем кога принтањето на големи објекти е во прашање, е времето и големината на принтерот која е потребна. Најчесто принтерите се поставени во некаква рамка, без разлика дали тоа е кутија или само носач на „главата“ на 3д принтерот. Решение на големината на проблемот можеби е пронајдено со креирање […]

Прочитај повеќе

Работата на градежните работници не е едноставна. Во голем дел е поврзана и со физичка работа, кревање и поместување на цигли, цемент и слични градежни матeријали. 3Д принтерите веќе на големо тестираат цемент како материјал за принтање, а компанијата од Њујорк, Construction Robotics, има поинакво решение. SAM (Semi-Automated Mason)е робот кој може самиот да ги […]

Прочитај повеќе

Дали во подалечна иднина некои поробусни беспилотни летала би можеле да се користат за градење? Научниците од ETH Zurich Flying Machine Arena мислат дека во иднина би можело да биде така, извести Robohub. Тимот од Цирих со помош на три дрона успеа успеа да креира висечки мост од јаже, кој подоцна беше тестиран од член […]

Прочитај повеќе

Објавена е новата верзија, 1.6, на популарниот Joomla, систем за менаџирање на сајтови, која би требало да даде поголема контрола на дизајнерите и корисниците на сајтови. Јoomla е еден од поедноставните за користење CMS-и кој е симнат над 22 милиони пати.

Прочитај повеќе