Гејмерите и сите оние кои подобро сакаат да бидат запознаени со хардверскиот дел кој е задолжен за графиката во игрите, дефинитивно би требало да ги проверат потенцијалите на GPU – Z. Во поглед на изгледот и функционалноста, GPU – Z е доста сличен на CPU – Z. Но, ако CPU – Z се фокусира на […]

Прочитај повеќе

Nvidia ја најави следната генерација на графички карти Maxwell со која ќе се замени Kepler архитектурата. Се чини дека компанијата овојпат ја започнува серијата со графички картички со разумна цена, бидејќи претставените GeForce GTX 750 и GeForce GTX 750 Ti чинат по 120 и 150 долари. Клучната разлика со претходната Kepler архитектура е што овојопат […]

Прочитај повеќе

(Доколку сакате да дискутирaте за рецензијата, да прашате или споделите искуство, ве покануваме да се приклучите на форумот на IT.com.mk) Пред само два дена беше објавена референтната картичка од R9 серијалот на Sapphire, која, за среќа на сите ентузијасти и љубители на јаки перформанси на графички картички, ќе можеме да се пофалиме и со наш […]

Прочитај повеќе

Nvidia најави пет нови ноутбук графички процесори со Kempler архитектура. Претставените процесори се од 700M серија: GeForce 720M, 735M, 740M 745M и 750М ќе го зголемат бројот на процесори од оваа серија на седум. „Со GeForce 700 не доставуваме само подобри графички перформанси. Ви доставуваме ноутбук кој е доволно „паметен“ да го отклучи потенцијалот кој […]

Прочитај повеќе

Инспирирана од суперкомпјутерот Titan на Американската Национална лабораторија во Оук Риџ кој работи на 18.688 Nvidia GPU-a, GeForce GTX Titan ќе биде најмоќниот графички процесор на Nvidia. GTX Titan има чип со едно јадро со 2.688 CUDA јадра na 837 MHz и 6 GB GDDR5 меморија, и ќе чини скромни 999 долари. Ќе започне да […]

Прочитај повеќе

Иакo во моментов конзолите владеат со пазарот на видео игри, во иднина можно е сервисите во облак  да го предземат приматот за платформи на кои најмногу ќе се игра. Ова би можело да биде овозможено пред се од новите иновации на nVidia, кој ќе овозможат графичките процесори да се користитат за процесирање на облак услугите. Најновиот гејминг […]

Прочитај повеќе

Sapphire Technology се главни партнери на AMD, и нивните графички од секогаш се одликувале со квалитетна изработка веќе 10 години. Доколку сте подготвени да купите добра картичка која и по перформанси и по цена ќе ги задоволи вашите потреби и можности тогаш Sapphire дефинитивно не смеете да го заобиколите. Тие се први кои успешно го […]

Прочитај повеќе

После судските борби Intel и Nvidia влегоа во соработка со кој двете компании ќе си отстапат одредени лиценци за одредени патенти и пристап до технологии.

Прочитај повеќе