Секако има поедноставен начин да се снајдете ако треба да стасате од едно на друго место, но Raspberry Pi импресионира со својата флексибилност. Ова решение овозможува презентирање на GPS мапа, иако секако за ова може да се користи и телефон. Користењето на телефон секако е и поедноставно.

Прочитај повеќе

Минатата недела по 17 години Global Positioning System (GPS), доби конкурент. Конечно е активна мрежата Galileo која се верува дека е попрецизна од GPS. Galileo овозможува прецизна локација на корисниците. За бесплатната услуга точноста е еден метар, а за корисниците кои плаќаат прецизноста е во неколку сантиметри. Досега се лансирани 18 сателити, а до 2020 […]

Прочитај повеќе

Иако хардверот во најголем број од автономните автомобили доаѓа под различни имиња, речиси е идентичен кај сите производители. Без разлика дали зборувате за „Traffic-Aware Cruise Control and Autosteer“  од Tesla; „IntelliSafe Assist and Pilot Assist“ од Volvo; „Distronic Plus with Steering Assist“ на Mercedes-Benz; „Adaptive Cruise Control with Lane Assist and Traffic Jam Assist“ на […]

Прочитај повеќе

Иако беше прилично корисна GPS навигација бидејќи информациите доаѓаат од краудсорсинг заедница, сепак Waze со еден потег стана убедливо најкул апликација за GPS навигација. Новиот глас кој ќе ги води корисниците ќе биде фантастичниот глас на Морган Фриман. Актерот е најновата ѕвезда која го позајмува гласот за Waze, а промените во Waze се дел од […]

Прочитај повеќе

Грешка на 15 GPS сателити предизвика сериозни проблеми кај неколку компании чиј проток на податоци зависи на апсолутната точност на времето. Проблемите од 12 часа ги предизвика наизглед минимална грешка – поместување на GPS сигналите за 13 микросекунди, јави BBC. Грешката ја забележа компанијата Chronos која ги регистрира и мониторира временските разлики. Поради ова неколку […]

Прочитај повеќе

Ако корисниците преку паметните телефони ги повикуваат такси возилата на Uber, компанијата ги користи телефоните за проверка на брзината на возачите, јави The Next Web, повикувајќи се на информација од компанијата. Сензорите во телефоните нудат одлична можност за проверка на брзината и начинот на кочење. Компанијата нема постојано да ги прибира податоците од сензорот, но […]

Прочитај повеќе

SmartHalo е комбинација на уред и апликација која овозможува навигација за велосипедисти, покрај другите кул и интересни функционалности. Со SmartHalo се решава проблемот велосипедистот да се ослонува на телефонот за GPS навигација, што не е практично додека возите. Преку апликацијата корисникот ја одбира адресата, а сите понатамошни вртења и насоки доаѓаат преку додатокот кој е […]

Прочитај повеќе

Понекогаш се доволни најситни детали да ни го привлечат вниманието на важните работи. Токму тоа е идејата на шведскиот стартап If Insurance кој креираше GPS апликација за возилата, а упатствата доаѓаат со детски глас. Името на апликацијата е Slow Down GPS, во која навигацијата ја води гласот на возрасен човек. Но, кога возачот ќе се […]

Прочитај повеќе

Град Скопје започна со проектот, вреден 3 милиони евра, да ги автоматизира наплатите во јавните автобуси. Сега ќе има три типа на електронски картички кои ќе служат како билети, и кои ќе се поминуваат на електронскиот читач закачен на вратите на автобусите. Најавено е дека со овој нов систем ќе се овозможи и купувања на […]

Прочитај повеќе

Батеријата на телефонот е сосема доволна алатка преку која може да се следат корисниците на Android телефони, јави BBC. Android телефоните користат повеќе енергија колку се подалеку од базните станици, но и доколку помеѓу нив и базната станица има пречки/објекти. Поради ова постои можност за софистицирани алгоритми да го следат оптоварувањето на батеријата, и според […]

Прочитај повеќе

Популарниот производител на GPS уреди за навигација Garmin извести дека е нов сопственик на кај нас малку познатиот jужноaфрикански стартап iKubu. Стартапот работи на технологија која може да им помогне на велосипедистите така што ќе ги извести за брзината и оддалеченоста на возилата околу нив. „iKubu пронајде начин да имплементира радар кој ќе може да […]

Прочитај повеќе

И покрај големиот број на критики за штетното влијанието, се чини дека се почесто им наоѓаме примена на видео игрите за проучување во неурологијата. Најновото откритие потпомогнато од видео игрите доаѓа од истражувачот на човековиот мозок, Мајкл Кахана од Универзитетот Пенсилванија, кој ги мапираше грид ќелиите кај човекот, чија функција е да бидат природен GPS […]

Прочитај повеќе