Во декември Facebook го купи локацискиот сервис Gowalla. Тогаш мислењата беа дека целта на аквизацијата е тимот зад сервисот кој е доволно талентиран да креира сервис на друштвената мрежа кој ќе ги ангажира корисниците да ја споделат својата локација. Сега поранешниот директор на Gowalla, Џош Вилијамс, открива дека работaт токму на тоа. Facebook претстави нови […]

Прочитај повеќе

Локацискиот стартап ја надмина бројката од 15 милиони корисници. Ова се пет милиони нови корисници од пред само шест месеца, кога во јуни Foursquare надмина десет милиони корисници. Скоро половина од корисниците се надвор од САД, која е земјата каде стартуваше Foursquare во 2009-та година. Овие статистики беа откриени во имејл испратен од Foursquare до […]

Прочитај повеќе

Кога Facebook го купи локацискиот сервис Gowalla за необјавена сума, целта на друштвената мрежа не беше да ја искористи технологијата, туку да го најми талентот. Gowalla ќе биде изгасена бидејќи Facebook веќе ja има својата Places платформа. Но, основачите Џош Вилијамс и Скот Рејмонд заедно со програмерите на Gowalla сега се селат од Тексас во […]

Прочитај повеќе

Друштвените мрежи во моментов се мали, меѓу најпопуларните се Gowalla која има над 600.000 корисници и Foursquare кој има близу 5 милиони. Иако мали сепак идејата за споделување локација ги привлече и големите, пред некое време Facebook го стартуваше Places за споделување локација со пријателите, претејќи да ги згази помалите локациски мрежи со своите над 500 милиони корисници.

Прочитај повеќе

Магазинот Time објави листа од 50 најдобри веб сајтови, во која нема рангирање, туку сајтовите се подредени низ неколку категории. Можеби листата е малку ориентирана кон САД посебно категоријата за спорт, сепак Time е американски магазин. Но… и покрој тоа листата е одлична од аспект да се видат модерните веб страни, содржината и услугите кои тие ги нудат, како и нивното се поголемо влијание ширум светот, како на пример TED.com и Wikileaks.com кои се најдоа меѓу најдобрите во категоријата за најдобри сајтови за вести.

Прочитај повеќе

Споделувањето на гео-локацијата станува вистински хит во виртуелниот свет, доказ за тоа е масовната употреба на сервисите како FourSquare и GoWalla, а трендот е присутен и кај нас – #mkstreetup + “Интересни FourSquare бизнис идеи од Македонија“. Пред неколку месеци и Twitter се придружи во оваа “игра” и го објави својот гео-локациски сервис за сите корисници, а вчера се реши да го подобри со попрецизно тагирање и имплементација на FourSquare и Gowalla.

Прочитај повеќе