Подготовките за најголемата конференција за е-трговија во Македонија, која оваа година по четврти пат ќе се одржи на 12 ноември под мотото „Ready, set, grow!”, се во полн ек. И годинава, конференцијата за е-трговија ќе биде место каде што сите присутни ќе можат да ги прошират своите знаења во областа на е-трговијата, како и да се […]

Прочитај повеќе

Вештачка интелигенција на IBM успеа да победи во дебата со израелскиот колеџ шампион во дебатирање, Ноа Овадиа. Компјутерот успеа да пронајде податоци и да победи во дебата за која претходно не беше подготвен. Сепак машината имаше пристап речиси до сите можни документи, од весници до академски списанија. Ова и овозможи на вештачката интелигенција да одговори […]

Прочитај повеќе

Како што веќе објавивме на 21 септември ќе се оддржи втората TEDxSkopje конференција, со тема City 2.0. TEDxSkopje со нас сподели информации за тоа како ќе се одвива настанот, говорниците и темите кои ќе ги презентираат. Говорниците ќе бидат поделени во 4 сесии: Редефинирање на граѓанинот Пресоздавање на урбаното искуство Обмислување на градот Прекројување на […]

Прочитај повеќе

TED (Technology, Entertainment and Design) е реномирана конференција која се случува ширум светот, а се случи и во Македонија. Конференцијата е неверојатна интересна бидејќи собира луѓе да го споделат своето фасцинантно искуство, идеја или истражување. Но, оваа конференција не е успешна бидејќи има интересни говорници, вели Марк Фиделман во својот текст во Forbes, туку бидејќи […]

Прочитај повеќе