„Ако не сакате нешто да се дознае тогаш не зборувајте за тоа“, ова сепак можеби и нема да важи уште многу долго. Технологијата станува се подобра во препознавање на мозочните бранови и нивно претворање во говор. Она што неодамна го претстави тимот под водство на Едвард Ченг, од Универзитетот во Калифорнија е импресивно. Со помош […]

Прочитај повеќе

Пред повеќе од 11 години Бил Гејтс на своето враќање во Харвард имаше навистина инспиративен и забавен говор. Иако г. Гејтс никогаш не го заврши образованието сепак ги следел сите часови кои му биле интересни. Триесет години подоцна, г. Гејтс се врати назад како еден од најуспешните студенти било кога.

Прочитај повеќе

Група истражувачи од MIT креираa софтвер за робот кој препознава говор и може да ги препознае предметите. ComText (Command in Context) овозможува роботот да разбира обичен говор, дури и контекст од претходните реченици. Ова во иднина би овозможило командите на роботот да му се даваат како и на луѓе. Со тоа повеќе луѓе ќе можат да […]

Прочитај повеќе

Софтверот кој Стивен Хокинг го користи за комуникација отсега е достапен за сите и тоа бесплатно. Assistive Context-Aware Toolkit сега е со отворен код, а креирана е .NET 4.5 WinForms апликација која може да ја користи било кој, се разбира идејта е што повеќе луѓе да се запознаат со начинот на работа и да допринесат […]

Прочитај повеќе

На неодамнешно предавање на Факултетот за информатички науки и компјутерско инженерство (ФИНКИ), новинарот и ТВ водителот Огнен Јанески говореше пред студентите зошто таканаречените „soft skills“ му се потребни на секој, посебно на ИТ студентите. На ИТ факултетите не се предаваат комуникациски вештини, што е и мотив да се организира предавањето, иако тие вештини се клучни. […]

Прочитај повеќе

Арш Шах Дилбаги од Индија има само шестнаесет години, а неговиот изум може да го промени животот на на илјадници луѓе кои имаат пречки при говорот или дури и не можат да говорат, меѓу кои е и најпознатиот научник во светот, Стивен Хокинг. Неговиот проект TALK е еден од финалистите на Google Science Fair 2014, […]

Прочитај повеќе

No More Woof е проект на Nordic Society for Invention and Discovery чија цел е да го преведе секое лаење, зевање и цивкање на кучињата во разбирлив говор. Засега проектот е сè уште во фаза на прототип, но првите модели може да се порачаат и да се помогне во развој на проектот на Indiegogo. Уредот […]

Прочитај повеќе

Откако Google ги претстави своите наочари со проширенa реалност, некако се навикнавме да го гледаме Сергеј Брин да ги носи наочари во метро, на презентации, на состаноци, буквално секаде каде што оди, како да сака да ги тестира Google Glass во секоја можна ситуација за да провери дали информациите од малото екранче над десното око […]

Прочитај повеќе

Авторот Клај Шарки на својот настап на TEDGlobal 2012 зборуваше за движењето на отворениот код и како тој се има пробивано низ неколку сфери, а со новите технологии би ни се овозможило да учествуваме како дел од централната власт, така што граѓаните и владата ќе соработуваат заедно за подобрување на законите и политиката. Тој со […]

Прочитај повеќе

TED, конференција чие мото е „идеи вредни за споделување“, ја објави листата на најгледаните говори на сите времиња. Од сите неверојатни инспиративни говори од конференцијата најмногу внимание привлече Сир Кен Робинсон кој зборуваше како училиштата ја убиваат креативноста. Неговиот говор е прегледан над 13 милиони пати на TED.com, YouTube, iTunes и други видео сајтови.; Целата […]

Прочитај повеќе

Досега Тим Кук, директорот на Apple веќе имаше едно големо откривање на продукт на кое ги покажа своите презентациски способности меѓу публика, навикната на добро познатиот стил на Стив Џобс. Втората негова поголем настап се случи на конференцијата за технологија и интернет на Goldman Sachs. Во својот говор Тим Кук презентираше неколку различни теми од […]

Прочитај повеќе

Siri е нова вградена aпликација на новиот iPhone 4S која овозможува преку говорни команди да му кажете на телефонот да ви заврши некои работи. Не е кој знае каква вештачка интелигенција, но може да ви прочита порака, да го повика бројот, да ви каже какво е времето денес, да пребарува низ Wikipedia и Google Maps, […]

Прочитај повеќе