Не Мрази е нова бесплатна македонска апликација од студиото Education Through Play, која е креирана да помогне во борбата против говорот на омраза на интернет. Мобилната апликација е креирана како додаток на сервисот НеМрази.мк кој е поставен како центар каде корисниците можат да научат како да ја препознаат омразата онлајн. На сајтот и во апликацијата […]

Прочитај повеќе

Што е говор на омраза? Ова прашање беше постојано одговарано на меѓународната конференција е-Општество 2014, бидејќи сите говорници кои се имаат соочено со овој проблем, сфаќаат дека проблемот е што граѓаните не можат да ja препознаат оваа штетна форма на комуникација. Едукацијата, велат тие, е од најголема важност ако сакаме да ставиме крај на говорот […]

Прочитај повеќе

Слобода на изразување, говор на омраза и приватност во дигиталниот свет се тема на десетата меѓународна конференција е-Општество.мк, која е закажана за 11 декември во Скопје. Овие теми се клучни за денешницата бидејќи се почесто веруваме дека онлајн не важат правилата за однесување кои важат и во офлајн светот. Посебно говорот на омраза е нешто […]

Прочитај повеќе

(Текстот е преземен со дозвола од NeMrazi.mk. Стоп за говорот на омраза на Интернет e проект на фондацијата Метаморфозис) Откако во февруари 2014 година со измените на Кривичниот законик во Македонија стапија во сила новите законски одредби кои забрануваат и казнуваат говор на омраза и ширење на материјали преку Интернет кои поттикнуваат омраза, дискриминација или […]

Прочитај повеќе

Дури 41 милион пцости и невкусни зборови се напишани на кирилица, а над 106 милиони на латинично писмо на Интернет. За жал, дигиталното насилство покрај јавните личности најчести жртви се децата, пишува Нова Македонија. Кога е во прашање ксенофобијата и национализмот на Интернет дел од корисниците имаат простор да се подобрат. Дури 25.000 клипови со […]

Прочитај повеќе

Говорот на омраза на Интернет е нешто што го прави онлајн искуството неподносливо, но многумина не се запознаени со штетата која омразата може да ја направи, ниту пак можат да го препознаат тој одвратен говор. За да потикне дебата, фондацијата Метаморфозис стартува награден конкурс за графичко решение за пораки против говорот на омраза на Интернет. […]

Прочитај повеќе

Со овој текст ја завршуваме мини серијата на водичи за пријавување на неправилности на трите најпопуларни друштвени мрежи. YouTube е само уште една од тие мрежи, а со оглед на тоа дека се работи за објавување на видео содржина, можеби е и на прво место по објавување на навредлива, омаловажувачка и спам содржина. Ставот на […]

Прочитај повеќе

Како што најавивме во петокот и пишувавме за како да пријавите неправилности на Facebook, продолжуваме со оваа мини-серија на водичи и денес ќе пишуваме за пријавувањето на спам, навредлива содржина и слични неправилности на Twitter. Како и сите страници на кои може да се дискутира и во неа директно се вклучени сите корисници, без никакви […]

Прочитај повеќе

Живееме во време кога скоро секој има свој Facebook профил, некои други и повеќе, и често кога се дискутира на некоја тема, работите знаат да излезат надвор од контрола и да се започне со „хејтање“ и говор на омраза, наместо да се има аргументирана дискусија. Може и да се случат други нерегуларности, како на пример […]

Прочитај повеќе

Дирекцијата за заштита на личните податоци (ДЗЛП) најави дека ќе бара од Facebook да се избришат лажните профили на мрежата кои шират говор на омраза и верска нетрпеливост, и повикуваат на протести и насилство. Оваа реакција на ДЗЛП доаѓа по најавените протести на муслиманските верници против апсењето на осомничените, претставени како радикални исламисти, за петтократното […]

Прочитај повеќе

МВР побара од Facebook да се избришат групите за црквата на Кале каде се споделува агресивна содржина, се шири говор на омраза и каде се повикува етничко чистење. Групите станаа место за препопукување и верска и етничка нетрпеливост по неодамнешниот инцидент на скопското Кале каде две етнички групи се степаа меѓу себе.

Прочитај повеќе

Македонските власти поднеле помалку од 10 барања за да се тргне од сервисите на Google. Скоро сите реакции се од Дирекцијата за заштита на лични податоци, додека „најпопуларните“ содржини на YouTube исполнети со радикален говор на омраза и повик за убиства и криминал остануваат достапни за јавно и кретивно дебатирање. За тие видеа Оделот за компјутерски криминал на МВР не е заинтересиран велејќи „треба прво да се пријават“.

Прочитај повеќе