Коментарите на веб се еден од најдобрите начини за интеракција со корисниците, и подеднакво се важни за продлабочување на приказните кои ги објавуваат медиумите. Но, за жал, истрагата на 70 милиони коментари од 2006 година до денес ја покажуваат темната страна на интернетот. Според истражувањето на Guardian, осум од десет новинари кои се цел на […]

Прочитај повеќе

За да го реши проблемот со постојаниот говор на омраза кон граѓаните кои не се родени во земјата, Германија побара помош од Facebook, Google и Twitter. „Кога ќе биде помината границата на слобода на говор и ќе стане збор за криминални изјави, поттикнување на насилство, содржината мора да биде избришана од Интернет“, вели германскиот министер […]

Прочитај повеќе

„Слобода и приватност на Интернет“ е темата на единаесеттата меѓународна конференција е-Општество.мк, која е закажана за 10 декември во Holiday Inn, Скопје. Дел од темите кои ќе бидат опфатени оваа година на конференцијата се човековите права како основа на современото општество; приватност на Интернет; слобода на изразување; најдобрите практики во едукацијата за човекови права; алатки […]

Прочитај повеќе

Фондацијата Метаморфозис и Мисијата на OBSE во Скопје упатуваат повик за учество во обука за справување на говорот на омраза во медиумската сфера, првенствено наменети за уредници, новинари и администратори на веб портали. Целта на обуката е да придонесе кон зајакнување на капацитетите на онлајн медиумите во Македонија за препознавање и спротивставување на говорот на […]

Прочитај повеќе

Троловите во Нов Зеланд наскоро ќе станат загрозен вид. Законодавците во оваа островска држава донесоа легислатива со кој тролањето на интернет е забрането. Законот предвидува казни за троловите кои се движат од парична казна па се до затворска казна. Дополнително ќе биде креирана и агенција за соработка со Facebook, Google и Twitter, со која ќе […]

Прочитај повеќе

Европските сајтови ќе се сметаат за одговорни за коментарите кои ги оставаат нивните читатели. Судот за човекови права во Стразбур одлучи дека естонскиот веб сајт Delfi може да биде одговорен за коментарите кои ги оставаат читателите. Тоа што е можеби и поголемо изненадување е дека сајтот може да биде одговорен дури и за коментарите за […]

Прочитај повеќе

Reddit започна да ги имплементира своите нови и строги правила за однесување со затварање на пет свои форуми. Први зафатени со забрана се „Fat People Hate“ подфорумот, но и повеќе слични кои може да се вбројат под говор на омраза, јави BBC. Подфорумот r/fatpeoplehate имаше над 5.000 посетители и беше најактивниот од затворените. Најголем дел […]

Прочитај повеќе

Видеото од двајца жители на Куманово – Албанец и Македонец – кои прегрнати објаснуваат дека терористичкиот напад не е поради меѓунационален конфликт е најпопуларното видео во Македонија досега. Интервјуто дадено за 24 вести, а споделено на Facebook профилот на новинарот Васко Маглешов за само еден ден е прегледано над 500.000 пати!, има 26.000 лајкови и […]

Прочитај повеќе

Instagram објави нови правила за користење кои се прва промена откако компанијата беше преземена од Facebook. Овојпат не се работи за приватноста на корисниците, ниту за реклами, туку за почитување помеѓу корисниците. Instagram сака да го намали сексуално експлицитни содржините и да ја спречи омразата и малтретирањето на корисниците. „Сакаме Instagram да продолжи да биде […]

Прочитај повеќе

Twitter и неговите вработени добиваат смртни закани од поддржувачите на Исламска држава на Ирак и Сирија (ISIS) бидејќи се обидуваат да ја цензурираат терористичката организација. Меѓу тие што добиваат закани е и Џек Дорси, ко-основачот на Twitter, јави Buzzfeed. Иако Twitter има право да брише пораки, и ги брише поради тоа што од нив се […]

Прочитај повеќе

Техничките веб компании како Facebook и Google треба да бидат одговорни за содржините на корисниците, бара претседателот на Франција, Франсоа Оланд. ИТ компаниите, според него, треба да се одговорни за говорот на омраза кој се објавува на нивниот сервис и мораат да бидат поодговорни. Затоа мора да се креира законска рамка која ќе овозможи компаниите […]

Прочитај повеќе

(Ова е гостински блог на Борис Кузманов, првично објавен на Medium) Насилството и навредата не се ништо ново, но рапидниот раст на социјалните мрежи во последните неколку години само создадоа нов канал низ кој младите, лесно, со неколку тапкања по тастатурата, скриени позади некоја маска, го спроведуваат. Интернетот со себе донесе голем број на позитивни […]

Прочитај повеќе