Најголемите технички компании бараат законска заштита од Европската Унија при отстранување на содржина. Законската рамка треба да ги заштити компаниите при отстранување на говор на омраза и илегална содржина, пренесува Bloomberg. Facebook, Twitter, Google, Apple, Microsoft, Amazon здружени во единствена организацијата Edima се дел од овие компании кои бараат законска заштита. Покрај овие гиганти дел од […]

Прочитај повеќе

Најверојатно една од најголемите вести оваа недела е забраната и отстранувањето на Infowars од неколку платформи. Сè започна со отстранување на содржината од iTunes и Podcast, a наскоро следеa и YouTube и Facebook. Единствена платформа која му остана на Алекс Џонс за споделување на содржините е Twitter, мрежа која барем засега вели дека неговите подкасти не […]

Прочитај повеќе

Основното јавно обвинителство најaви отворање на случај за говор на омраза. Говорот на омраза кој деновиве може да се прочита на друштвените мрежи е за осуда, во врска со катастрофалните пожари во Атина мора да биде осуден. За волја на вистината, овој пат е избегнато повикувањето на насилство, иако и ова го имаше доволно минатиот […]

Прочитај повеќе

Amazon помага за ширење на нацизмот и притоа си заработува. Компанијата продава производи со наци ознаки, вклучувајќи, слики, облека, накит, реплики на воена опрема и слично. Дополнително, некои групи продаваат и музика и книги кои ја „величат“ нивната идеологија на омраза. Amazon не само што им дозволувал на некои бизниси да заработат од продажба на […]

Прочитај повеќе

Јасмин Грин доаѓа од Alphabet Inc. (порано Google) и на овој TED говор зборува за тоа како технологијата може да помогне во борбата со радикализацијата. Еден од начините на кој треба да се бориме не е само отстранување на содржините за регрутирање, туку повеќе и подобро информирање. За повеќе податоци за борбата екстремизмот, но и […]

Прочитај повеќе

Германија започнува да го спроведува новиот, строг закон за говор на омраза. Со спороведување на законот друштвените мрежи кои нема да ги отстранат ваквите коментари и постови, би можеле да платат казна од 50 милиони евра. Друштвените мрежи имаат 24 часа да го отстранат говорот на омраза, во спротивно ќе бидат казнети. Законот се однесува […]

Прочитај повеќе

Google, Airbnb, GoDaddy, Discord се дел од техничките компании кои прекинаа дел од услугите кои ги нудат за корисниците кои се декларираат како екстремна десница. Поголем дел од компаниите се кренаа против расизмот по настаните во Шарлотсвил. Директорот на Intel Брајан Крзанич, го напушти советот на Трамп откако претседателот на САД не беше доволно строг […]

Прочитај повеќе

Шарлотсвил е мал студентски град во Вирџинија, САД, но викендов е во центарот на известувањата на сите медиуми. Причината за ова е најавата за отстранување на споменикот на генералот Роберт Ли. Екстремната десница ова го искористи како повод за повик на протести и обединување на крајната десница во САД. На протестот на крајната десница е организиран […]

Прочитај повеќе

Во Германија објавите на друштвените мрежи можат да донесат сериозни законски последици. Германската полиција направи рација во 36 домови поради постови на друштвените мрежи. Рацијата кај овие граѓани е поради закани, принуди и потикнување на омраза. Најголем дел од рациите се кај граѓани обвинети за десен-екстремизам, само двајца се обвинети за лев-екстремизам. Германија е најверојатно е државата […]

Прочитај повеќе

Стотици тренинг упатства, табели и дијаграми од Facebook, му помогнаа на Guardian да ја креира најголемата база за она што може и што не може да се каже на друштвената мрежа. Идејата на Facebook е дека ќе се обидат да ја зачуваат слободaта на говор се додека не претставува опасност во физичкиот свет. Ова секако е […]

Прочитај повеќе

Facebook и Twitter ќе мора да бидат повнимателни со говорот на омраза. Во спротивно компаниите во Германија би можеле да платат казни во висина од 50 милиони евра. Одлуката доаѓа откако властите во Германија заклучија дека друштвените мрежи не прават ништо за да се справат со говорот на омраза. Новиот предлог сега побарува 24-часовна поддршка […]

Прочитај повеќе

Време е да ставиме крај на онлајн малтретирањето на жените и маргинализираните групи, вели американската актерка и активистка Ешли Џад на TED. Во говорот таа зборува за личните искуства со онлајн говорот на омраза и малтретрање врз жените. Малтретирањето на Ешли Џад е толкаво, што вработува човек кој ги прегледува пораките на друштвените мрежи. Мизогинијата е […]

Прочитај повеќе