Во ова видео може да научиме како да креираме и што треба да направиме за да креираме извршен (.exe) фајл од нашите .py фајлови. Видеото е малку подолго, но најголем дел од него се едноставни упатства кои треба да ги повторите. Недостатокот на видео туторијали на македонски за програмски јазици е една од причините која […]

Прочитај повеќе

Во овој трет дел од Python туторијалите г. Јовановски објаснува како да се побараат влезни податоци од корисниците и уште малку ги претставува различните променливи во Python. Еден од проблемите кои се решава во овој туторијал е креирањето на едноставен калкулатор. Недостатокот на видео туторијали на македонски за програмски јазици е една од причините која […]

Прочитај повеќе

Во овој втор дел од Python туторијалите на македонски фокусот е на променливите. За почеток може да се запознаеме со текстуални променливи (стрингови), како се креираат, и како се користат. Недостатокот на видео туторијали на македонски за програмски јазици е една од причините која го натера Горан Јованоски да креира сопствени едукативни видеа. На својот YouTube канал споделува видео […]

Прочитај повеќе

Во првиот туторијал на Горан Јованоски може да се запонзнаеме со инсталација и користењето на PyCharm. PyCharm е алатка за развој на Python решенија која може значително да ја олесни работата на програмерите. Покрај инсталацијата на развојната околина и Python, во ова прво видео ќе може да се запознаеме и со видовите на променливи во […]

Прочитај повеќе