Google претстави листа на 20 најдобри „Doodles“ што досега се појавиле на пребарувачот. Листата потсетува на тоа дека Google постои веќе 20 години… На листата може да се забележат и дел од најдобрите цртежи, но и некои кои беа позначајни. Пример:  Burning Man Festival од 1998 е првиот цртеж на компанијата, а Bastille Day, 2000 беше мотивација за […]

Прочитај повеќе

Google објави дека наскоро пристигнува надградба за Family Link. Платформата ќе биде достапна во најголем дел од светот. Во Европа најпрво доаѓа во поразвиените држави и државите од единствениот европски пазар. Станува збор за функционалност која на родителите им овозможува контрола врз телефоните на своите деца. Така родителите можат да преземат контрола врз уредот и да […]

Прочитај повеќе

Google организира луд конкурс. Компанијата ќе ги награди сите кои ќе успеат да ја измамат вештачката интелигенција со слики од велосипеди и птици. Единствен услов е на сликата да нема птици кои возат велосипед. Причината за ова е да се придонесе во равојот на вештачката интелигенција. Препознавањето на птици и велосипеди е лесно за луѓето, […]

Прочитај повеќе

Помина времето кога на Google се гледаше како на прелистувач и ништо повеќе од тоа. Гигантот има пуштено корени во многу попрофитабилни почви и цица ненормално многу податоци за вас и вашите активности. Како резултат, таквото нешто првенствено му помага на Google за да ве задева со реклами кои се кроени според вашите интереси. Ова […]

Прочитај повеќе

Google претстави нов плагин за Google BigQuery кој на корисниците ќе им овозможи да го анализираат Ethereum. Алатката ќе им овозможи на корисниците интеракција со податоците во блокчејнот. Со ова за прв пат ќе биде овозможен целосен преглед на сите податоци зачувани во блокчејнот. Алатката овозможува и синхронизација на блокот преку читање на податоците на Parity […]

Прочитај повеќе

Google ја претстави новата алатка која на организациите ќе им помогне побрзо да реагираат и да пријават сексуална злоупотреба на деца онлајн. Следниот чекор во справувањето со ова е вештачка интелигенција. Со помош на вештачката интелигенција, организациите ќе можат побрзо да прегледаат повеќе содржини. Вештачката интелигенција побрзо прегледува по сите содржини и проценува кои слики […]

Прочитај повеќе

Google започнува да ги отстранува измамите маскирани како техничка поддршка од своите реклами. Компанијата објасни дека секоја секунда отстранува 100 огласи кои ги нарушуваат правилата за користење. Компанијата на листата на вакви огласи ќе ги додаде и сите неовластени сервисери. Измамници ги користеле огласите на Google да се маскираат како сервисери на Apple, откри Wall […]

Прочитај повеќе

Google ги купувал податоците за купувањата на корисниците на MasterCard и за тоа им исплатил милиони долари. На Google овие податоци секако му биле потребни да провери дали ефектите од рекламите од дигиталниот се префрлаат и во физичкиот свет. Договорот помеѓу двете компании е таен и бил конечно реализиран по 4 години преговори, пренесе Bloomberg. […]

Прочитај повеќе

Од оваа недела претседателот на САД, Доналад Трамп започна „војна“ со Google. Вообичаено она што го зборува г. Трамп нема премногу основа во реалниот свет, но има доста поддршка кај љубителите на алтернативните факти. #StopTheBias pic.twitter.com/xqz599iQZw — Donald J. Trump (@realDonaldTrump) August 29, 2018 Трамп на својот Twitter профил објави видео во кое тврди дека […]

Прочитај повеќе

Руските телеком оператори бараат руските власти да им наложат на интернет компаниите кои работат или нудат содржина во Русија да „помогнат“ со плаќањето на трошоците за чување на податоци. Чувањето на податоци е нова обврска која руските власти им ја наложија на телеком операторите. За овие потреби, трите најголеми оператори во Русија, MTS, Megafon и […]

Прочитај повеќе

Google не би бил Google кога не би експериментирал. Еден од поновите експерименти е со вештачката интелигенција и тестирање на нешто што го викаат pose estimation, односно проценка на пози. Се работи за почетна технологија која ги пронаоѓа луѓето во сликите или во видеата и ја идентификува положбата на клучните зглобови во телото. Така копираната […]

Прочитај повеќе

Најголемата друштвена мрежа е на пат да стане третата најпосетувана веб-страница во САД. Ова секако ќе беше добра вест ако сега не беа на второ место. Приматот на Facebook во следните месеци ќе го преземе YouTube. Со ова Google ќе ги има двете најпосетувани страници: пребарувачот и YouTube. Главна причина за оваа промена е намалувањето […]

Прочитај повеќе