Google наскоро ќе го подобри искуството кое го нуди со Google TV, проект кој требаше да се испорачува со сите телевизори, но реалноста покажа дека не е така. Затоа компанијата работи на промена која наскоро ќе биде објавена, а со неа ќе дојде и ребрендирањето во Android TV, јави Verge кој стигна до ексклузивни информации. […]

Прочитај повеќе

Google ќе им се приклучи на Intel, Sony и Apple во обидот да ја префрлат телевизијата на Интернет, велат извори на Wall Street Journal. Според нив, Google веќе го презентира својот продукт, но засега нема навестување дека Google, или било кој од останатите гиганти, успеваат да се договорат со телевизиите за пренос на нивната содржина. […]

Прочитај повеќе

Google аплицира за патент на гласовен асистент што е поврзан со Google TV кој ќе може да се контролирате телевизорот преку специјално далечинско или преку апликација на Android мобилен уред. Апликацијата на патент во основа може ништо да не значи, има безбројни примери кога големи компании пријавувале различни патенти, многу од нив да останат заборавени […]

Прочитај повеќе

YouTube од наредната година би можел да стане веб сајт кој би ја заменил телевизијата. Според

Прочитај повеќе

Google минатата година во САД го претстави својот нов сервис Google TV, кој им овозможува на ТВ приемниците да пренесуваат веб видео, Android апликации, како и интернет пребарување. Поранешниот директор, а сега дел од бордот на Google, Ерик Шмит, на коференцијата во Единбург изјави дека овој сервис наскоро ќе биде достапен и во Европа. Google […]

Прочитај повеќе

Видео сервисот Vimeo објави опција за гледање на видеата на големиот екран, од „удобност на каучот“, налик на неодамна објавениот YouTube Leanback. Како и Leanback, и Couch mode е оптимизиран за Google TV. Единствена разлика, можеби, е што на Vimeo можат да се најдат доста квалитетни, избрани видеа и листи кои вреди да се погледнат на поголемиот екран, наспроти пребарувањето низ куп аматерските видеа од YouTube.

Прочитај повеќе

YouTube Remote e апликација за Android која ви овозможува далечински, преку мобилниот телефон, да ги контролирате видеата на екранот, да прејдете на следното, попуштите тон или да ги стопирате видеата, како и нивно пребарување на YouTube Leanback.

Прочитај повеќе

YouTube во наредниве два дена (13-14 септември) заедно со четири партнери ќе тестира платформа за стримање во живо која има и можност за коментирање во живо.

Прочитај повеќе

YouTube ја стартува бета верзијата на Leanback, верзија на видео сајтот наменета за телевизијата, т.е за неодамна објавениот Google TV.

Прочитај повеќе

Пред само месец дена, на I/O конференцијата Google го претстави својот најнов проект, Google TV, со кој планира да ја поврзе телевизијата со интернетот. Денеска, Google објави уште едно видео каде што го објаснува концептот и начинот на функционирање на овој сет…

Прочитај повеќе

Google ги претстави Google TV и Android 2.2 на I/О конференцијата за програмери каде се објавија неколку интересни новитети и сервиси, меѓу кои и продавница за веб апликаци, како и App Engine за градење апликации врз инфраструктурата на Google.

Прочитај повеќе

На I/O конференцијата Google го претстави Google TV проектот кој ќе биде продаван како телевизиски сет, кутија поврзана со интернет и телевизијата. Бидејќи Google е интернет пребарувач една од многуте опции е да се организира и пребарува програмата на стотици телевизиски канали преку Chrome прелистувачот кој ќе биде интегриран во Google TV.

Прочитај повеќе