Најдобрата функционалност на слушалките од Google, Pixel Buds ќе може да се користат со многу повеќе уреди. Google Translate сега е достапен на сите слушалки кои се оптимизирани за асистентот, забележа Droid Life. Слушалките овозможуваат превод на повеќе јазици. Ова најверојатно е најдобрата функционалност која може да ја имаат слушалки кои не се наменети за […]

Прочитај повеќе

Новата надградба на апликацијата Google Translate значително ќе го подобри офлајн преводот.  Македонски е еден од јазиците кои се достапни на апликацијата и корисниците наскоро ќе може да забележат значително подобар офлајн превод. Ако често ја користите апликација најверојатно може да забележите разлика во квалитетот помеѓу онлајн и офлајн преводите. Системот сега ќе преведува цели […]

Прочитај повеќе

Google Translate сега е подлабоко интергиран во Android апликациите, а со самото копирање на текст се активира иконата која овозможува превод директно во апликацијата. Google Translate има над 500 милиони корисници, а најголем дел од нив се надвор САД, вели компанијата на својот блог. Уште подобро, овој превод може да се користи и офлајн и тоа […]

Прочитај повеќе

Google Translate може навистина да ви се најде доколку летово планирате да одите на одмор во држава чиј јазик не го познавате. Апликацијата сега овозможува превод од нови 20 јазици, сега вкупно 27. Новите јазици кои се достапни сега се: бугарски, каталонски, хрватски, чеки, дански, холандски, гилипински, фински, унгарски, индонезиски, литвански, норвешки, полски, романски, словачки, […]

Прочитај повеќе

Откако ја надогради десктоп верзијата на Chrome, Google ја објави и новата (28-ма) верзија на Chrome за Аndroid која сега има интегриран Google Translate и поддршка за читање на веб сајтови на цел екран за таблет компјутерите. Google Translate на Android верзијата работи исто како на десктоп верзијата, односно откако ќе наместите прв јазик, Translate […]

Прочитај повеќе

Сега ќе може полесно да научите цели јазици само со Google Translate. Сервисот воведе нова опција со која ќе ви дозволи да си ги снимате преведените фрази во „Разговорник“ (phrase book) за да може со еден клик да ги прегледате. Вака, вели Google, ќе може да ги запомните сите преведени фрази, наместо да ги преведувате […]

Прочитај повеќе

Канал5 забележа дека Основниот суд Скопје 1 користи Google Translate за да ја преведе својата веб страница на англиски јазик. Бидејќи Google Translate e роботски превод, дознаваме дека Основниот суд Скопје 1 e „Basic court“ со надлежност за населбата „Mineral Water”. Проверивме на Google Translate и се уверивме дека администраторите само ја ископирале македонската содржина […]

Прочитај повеќе

Translate, алатката на Google за преведување, сега доби плагин кој ќе ги израдува сите сопственици на веб сајтови. Новиот плагин Website Translator ќе им овозможи на сајтовите, и на посетителите, да си го едитираат преводот. Бидејќи е статистички машински превод Google Translate знае да греши често, посебно кога се работи за јазици кои не се […]

Прочитај повеќе

Доколку во вашите кругови имате голем број на пријатели кои говорат на јазик кој не можете да го разберете, а сепак сакате да комуницирате со нив, тогаш новата Chrome екстензија Google Translate for Google+, ќе ви ја олесни комуникацијата. Како што можете да забележите од името, оваа екстензија на многу едноставен начин ги преведува оние […]

Прочитај повеќе

Фала богу за веб речници! Не само што ме спасуваат да не листам страни и да не лутам низ печатените тешки книги, туку во ист момент се и алатки за преводи од неколку јазика, лексикони се и сето тоа се случува во реално време.

Прочитај повеќе

Google објави Google translate апликација за iPhone кој си има неколку новини за разлика од HTML5 верзијата на Google Translate сајтот кој беше користен до сега од iPhone корисниците.

Прочитај повеќе

Google објави нова верзија на Translate апликацијата за Android телефоните, која ја има опцијата за „разговорно преведување“ која преведува во момент додека се зборува, додека се води разговор со странски соговорник.

Прочитај повеќе