Google започнува интересна идеја да понуди бесплатно фотографирање на локалните бизниси, како ресторани, хотели, продавници, канцеларии… и истите слики да се искористат во Google Places профилот на бизнисите и на Street View и Google Мaps.

Прочитај повеќе

Можеби е чудно, малку застрашувачки да се споделува локација со стотина пријатели на друштвените мрежи, но гео-локациските сервиси стануваат хит во светот, но и во Македонија каде еден мал стартап станува интересно хоби за многу корисници.

Прочитај повеќе

Google стартува систем за препораки и откривање на локални места. Hotpot е дел од Google Places, a служи корисникот, и неговите пријатели, да можат да ги оценат и да искоментираат за локалните места кои ги посетиле.

Прочитај повеќе

Google го претстави Place Search, oдносно пребарување кое ги организира информациите преку локации. Пример, ако пребарувате хотели во Скопје, Places ќе ви прикаже листа од локални хотели со локација заедно со дополнителни информации (како телефон, адреса, сајт, други детали…), наместо да ви ги прикажува вообичаените резултати со дел од локацијата и линкови до сајтови.

Прочитај повеќе