„Данокот на линкови“ би можел да го натера Google да ја повлече Google News платформата од Европа. Засега не е донесена конечна одлука и од компанијата ќе почекаат да ја видат финалната верзија на законот. Директорите на Google не ја исклучуваат можноста ако мора да ја повлечат платформата од Европа, вели Guardian. Google News веќе […]

Прочитај повеќе

Секој, без разлика од каде доаѓа има право на квалитетни вести. Ова е главната мотивација на Google за почнување на Google News Initiative. Сервисот треба да им овозможи на читателите информации на кои ќе може да им веруваат. Интернетот е одлично место за пронаоѓање на информации, но за жал уште подобро место за ширење на дезинформации. […]

Прочитај повеќе

Три бесплатни статии во ден, ова е новото ограничувањето кое ќе го наметнат Google и издавачите за содржините кои се зад „платежниот ѕид“. Познато како First Click Freе, oва се однесува на содржините за медиуми кои наплаќаат претплата, но кои сепак имаат договор со Google News да ги прикажува во својот пребарувачот. Пример, иако за […]

Прочитај повеќе

Откако стартуваше во 1997-та, Google за кратко време стана првин популарен интернет пребарувач, а денес и доменантен пребарувач. Како се започна? Кои се новините кои Google ги стартуваше за да го освои пазарот? Мериса Маер и Бен Гомес од Google во кратко 6-минутно видео ја објаснуваат логиката на Google зад пребарувањето и претставувањето на новите […]

Прочитај повеќе

Деветнаесет македонски медиуми и портали објавија copy-paste вест дека „Мишел Обама ќе го откачи Барак“! Деветнаесет македонски медиуми и портали. Деветнаесет! Наспроти ниту еден релевантен светски медиум.

Прочитај повеќе

Google тестира подруштвени вести, додаде „Споделено од“ текстот покрај секоја вест. На прв поглед оваа информација заедно со бројот на „сличните написи“ ви ја кажува популарноста на веста, често и важноста на тие вести.

Прочитај повеќе

Наводно фамозен вирус „три десетки“ ќе зарази милиони компјутери на 10.10.’10. Нумерологијата е клучот за предвидување на иднината, нели? Сигурно до сега се уплашивте! Не?… БУАА! Како и да е… седум македонски медиуми и портали ја објавија оваа „вест“. Седум!, барем до сега.

Прочитај повеќе

Google News добија редизајн фокусиран на персонализирање на веститите. Неколкуте промени ги опфаќаат одбирање на кои категориите од вестите да ви се листаат. Пример, ако сте заинтересирани само за бизнис и спорт, тогаш ги одбирате тие категории и ви се листаат само такви вести. Има и опција да си додадете ваша категорија.

Прочитај повеќе