Добра вест за корисниците кои често и многу го користат Google Docs. Малечка, но корисна промена ќе го олесни и забрза креирањето на нов документ на Google Docs. Станува збор за нова адреса doc.new. Кога корисникот е логиран на Google, адресата веднаш отвора нов документ. Ако не е логиран ќе треба да ги помине сите […]

Прочитај повеќе

Платформата на Google за пишување и едитирање на текст сега е малку подобра. Додуша ако често пишувате на англиски, платформата е значително подобрa бидејќи доаѓа со сугестии за поправање и на граматичките грешки. Всушност надградбата не е спектакуларна за корисниците на екстензијата Grammarly. За сите без оваа екстензија, надградбата е добредојден новитет. Google Docs сега во […]

Прочитај повеќе

Многумина немаат ништо освен љубов за Microsoft Office. Но, одредена група корисници едноставно не можат да ги прифатат или естетските промени или пак цената која се бара за негово користење. Следнава листа од најдобрите бесплатни алтернативи, ќе се потруди да ви најде достојна замена која не само што ќе е компатибилна со Microsoft Office форматите, […]

Прочитај повеќе

Google Docs има огромен проблем. Дел од корисниците за жалат дека иако не ги нарушиле правилата за користење, нивните профили се затворени. Проблемот зафати голем број на корисници, а од Google објавија дека се свесни за проблемите и работат на решение. Ова секако не е преголем проблем ако имате време за трошење, но тоа не […]

Прочитај повеќе

Во моментов е активна можеби најголемата фишинг измама на Google сервисите. Голем број на корисници на овие сервиси од некои од контактите истовремено добија слична порака. Вообичаено заштита на Gmail е одлична и овие пораки одат во спам, но овој пат тоа не е случај. Ако корисникот го отвори линкот ќе биде пренесен на страница која […]

Прочитај повеќе

Dropbox конечно ја претстави официјалната верзија на Paper. Бета верзијата на апликацијата е достапна веќе неколку години, но сега конечно им е достапна на сите. Апликацијата е слична со голем дел од сличните апликации како Google Docs или Office 365. Ова не е за изненадување, бидејќи и досега речиси сите текст едитори се налик еден […]

Прочитај повеќе

Google ќе ги надгради Apps for Work и повторнo ќе им го промени името, овојпат во G-Suite. Заедно со промената на името, компанијата ќе го подобри сервисот, со интеграција на вештачка интелигенција. Со ова сите сервиси ќе станат подобри, ветува Google. Компанијата веќе ја користи вештачката интелигенција за дел од услугите. „Smart Reply“ овозможува брзи одговори […]

Прочитај повеќе

Google додаде нова функционалност на Google Docs, која не е премногу корисна за оние кои пишуваат на македонски. Новата функционалност овозможува наместо да пишувате да диктирате и целиот текст да го завршите без да внесете ниту една буква на тастатурата. Освен диктирање, гласовните команди овозможуваат и менување на форматирањето на текстот, од наслови и поднаслови, […]

Прочитај повеќе

Дали некојпат сте се запрашале колку е долг кодот на Google? Сопред Рејчел Потвин, инженер во Google околу 2 милијарди линии код и 86 терабајти простор за базата на податоци. Овој код е за сите сервиси на Google: пребарувачот, Google Maps, YouTube, Google Docs, Gmail, но и сите останати сервиси на пребарувачот. За споредба Microsoft […]

Прочитај повеќе

За да им конкурира на Microsoft Office за Android и iPad, кои од неодамна се бесплатни за сите, Google објави самостојни Google Docs и Google Sheet апликациии. Овие две апликации и досега беа присутни на мобилните платформи со разлика што мораше да се логирате преку Google Drive апликацијата или преку мобилен прелистувач. Drive ќе продолжи […]

Прочитај повеќе

Клеј Бејвор, проект менаџер во Google, на I/O конференцијата ја презентираше можноста за офлајн уредување на документи преку Google Docs. Тој отвори еден документ, се дисконектираше од интернет и продолжи да го уредува документот. Го зачува документот локално и откако се конектираше, Google Doc автоматски ги зема сите промени од меморијата и ги закачува онлајн. […]

Прочитај повеќе

По купувањето на Meebo, Google објавија дека ја купиле и компанијата Quickoffice. Се очекува аквизицијата на компанијата да ја подобри интероперабилноста на Gооgle Docs со останатите текст едитори. Апликациите на Quickoffice го олеснуваат креирањето, уредувањето и промена на Microsoft Office документите на Android, iOS и Symbian. Се разбира интересно ќе биде да видиме и како […]

Прочитај повеќе