Неколкуте последни верзии на прелистувачот на Google, Chrome, се фокусирани најмногу на безбедноста на корисниците. Исклучок нема да биде ниту оваа надградба, во која Google ќе се обиде да го запре автоматското редиректирање до малициозни веб-страници. Девелоперите ќе се обидат да ја ограничат и праксата на измама на корисниците да кликнат на некој лик. Од […]

Прочитај повеќе

Функционалноста за автоматско пуштање на видео на веб-страниците наскоро би можела да стане минато. Следната надградба на Google Chrome ќе ја оневозможи оваа функционалност. Можноста за блокирање на автоматски плејбек има две отстапки. Ако видеото е со исклучен звук или ако корисникот покажал интерес за видеото, вели Мунир Ламури на Chromium блогот. Функционалноста ќе биде […]

Прочитај повеќе

Particle до пред десетина дена беше популарна екстензија која овозможуваше промени на изгледот на YouTube. Сега екстензијата функционира како Adware, јави Next Web. Промените започнаа од 11 јули откако авторот ја продаде екстензијата. Тој ги извести корисниците дека повеќе не е сопственик и дека престанува да ја одржува и менува екстензијата. Новиот сопственик ја промени екстензијата, […]

Прочитај повеќе

Иако не секогаш се корисни, а некојпат се случува да бидат можност за сајбер напади, дел од екстензиите за прелистувачите се забавни, а некои и помагаат со продуктивноста. Product Hunt претстави листа на 7 најкорисни екстенизии за Chrome. OneTab Оваа екстензија ги претвора активните отворени табови/веб-страници во Chrome во листа. Екстензијата овозможува поголема прегледност во […]

Прочитај повеќе

Колку пати сте се нашле во ситуација да пуштите некое YouTube видео и за време на видеото да се упатите накај коментарите за да се информирате за мислењето на вашите (не)истомисленици? Колку пати сте помислиле колку би било убаво да можете да ги читате коментарите додека ѕиркате накај видеото? Comment Mode ви го дозволува токму тоа. […]

Прочитај повеќе

Новата верзија на Google Chrome ќе ги известува корисниците кога се на веб-страница која не користи https. Ова се однесува на страници кои чуваат лозинки или се користат за купување. Ова е прва фаза за зголемување на безбедноста на корисниците. Mozilla и Chrome во иднина сакаат да ги одбележат сите http страници како небезбедни. Корисниците ќе […]

Прочитај повеќе

Microsoft со Anniversary Windows 10 надградбата го поправи и прелистувачот. Новата верзија на Edge е дури и поштедлива од претходно. Поради ова компанијата повторно ги тестираше прелистувачите, a овој пат кодот за нивната автоматизација е отворен и објавен на GitHub. Со оглед на тоа дека компанијата ги објави резултатите, најверојатно очекувате дека Edge е најштедлив […]

Прочитај повеќе

Google најави дека септемвриската итерација на прелистувачот Chrome ќе започне да го блокира Flash. Flash долго време имаше главна улога кога беа во прашање веб-анимациите, игрите или видео содржините. Денес HTML 5 е со помала потрошувачка на енергија, побрз и најважно многу побезбеден. Поради ова Chrome 53 ќе започне да го блокира Flash, a Chrome 55 […]

Прочитај повеќе

Hotword е нов модул за Chrome и Chromium кој го претвара прелистувачот во алатка со која Google може да ги прислушува нивните корисници, тврди Boingboing. Модулот може да го вклучи микрофонот и да ги испраќа податоците до Google. Според компанијата ова не треба да се случува доколку корисникот самиот не ја вклучи функцијата, но развивачи […]

Прочитај повеќе

Дали знаевте дека во Google Chrome прелистувачот има скриена игра? Играта може да ја играте секој пат кога немате пристап до интернет, а станува збор за едноставна игра во која сте во улога на препознатливиот диносаурус на кој треба да му помогнете да ги одбегне кактусите. Играта започнува со притискање на Space-копчето по што под […]

Прочитај повеќе

Нова Chrome екстензија од Google овозможува гласовно пребарување преку прелистувачот, наместо да се куцаат термините. Со Voice Search Hotword за Google Chrome секојпат кога корисниците ќе пристапат на страната, наместо да пребаруваат со пишување, доколку имаат микрофон, можат да дадат гласовна команда Ok Google која потоа овозможува внесувањето да биде гласовно. Промотивниот пост на Google+ […]

Прочитај повеќе

Interent Explorer 10 веќе не е ексклузивно достапен само на Windows 8. Сега може да се користи и на Windows 7, но само ако го имате надоградено системот во Service Pack 1. Новиот IE е побрз, дури 20 отсто побрз од „деветката“, па дури и од другите прелистувачи ако му се верува на Microsoft, и […]

Прочитај повеќе