(Oва е гостински пост на Ева Пиперевска, маркетинг менаџер во G6 Solutions. Ева се реши да напише серијал на блог постови за Google AdWords на Medium. Ги реобјавуваме со нејзина дозвола) Google Adwords е платена платформа за рекламирање, достапна за сите бизниси без разлика дали станува збор за мали бизниси или големи корпорации. Профилите на […]

Прочитај повеќе

Платформата за мобилна аналитика, App Annie, наскоро ќе им помогне на развивачите да добијат повеќе податоци за како, кој и колку често се користат нивните апликации. Сервисот најави дека ќе се интегрира со Google Analytics за да им понуди на девелоперите едно место од каде можат да добијат значајни податоци за своите апликации. Податоците ќе […]

Прочитај повеќе

Сакате да научите нешто повеќе околу аналитикa на интернет сообраќајот и Google Analytics? Доколку ве интересира мерењето и анализирањето на вашата содржина, која е најпосетувана и од кого, и ако сакате подобро да се запознаете со овој сервис кој се користи од 66 отсто од 10.000 најпопуларни сајтови, тогаш треба да се пријавите на новата […]

Прочитај повеќе

Хрватскиот стартап Monolith на неодамнешната The Next Web конференција најави дека веќе има сериозни партнери како Nike, Јоnhson & Johnson и Bogner со кои ќе соработува да ги претвори достадните рекламни дисплеи во паметни и интерактивни реклами за „помалку од минута“. Наградуваниот хрватски стартап, поддржан од естонски акселератор Startup Wise Guys, го користи Microsoft Kinect […]

Прочитај повеќе

Visual.ly, сервисот за креирање и собирање на инфографици, претстави алатка која ќе ви го олесни претставувањето на вашиот сајт пред потенцијалните клиенти. Сервисот објави алатка со која може да ги претворите статистиките од Google Analytics во убав инфографик само со неколку клика. „Повеќе од 10 милиони корисници ги користат бесплатните Google Analytics за да ги […]

Прочитај повеќе

Македонија е најголемиот корисник на Google Analytics во светот, покажува инфографикот на TargetOnlineMarketing.com во кој се објавени статистики за колку и каде најмногу се користи бесплатната алатка за анализа на интернет сообраќај. Во Македонија скоро 83% од сајтовите користат Google Analytics, што е најголем процент во светот. За споредба, во Европа просекот е 61,8 отсто, […]

Прочитај повеќе

Google својот Analytics продукт го носи на паметните телефони кои работат нa Android и iOS. Апликацијата е бесплатна и можете да ја барате под името Mobile App Analytics, а извештаите се дизајнирани така што развивачите ќе може да добиваат податоци за кој и како ги користи нивните апликации. Овој чекор на Google беше очигледен, со […]

Прочитај повеќе

Google Analytics, еден од најуспешните проекти на Google, конечно се збогати со можност за пратање резултати во вистинско време. Со новото подобрување на овој сервис, Google повторно планира да ја размрда конкуренцијата кога станува збор за веб аналитика. Google Analytics до сега нудеше прилично точни резултати за тоа колкав сообраќај има на одреден веб сајт, […]

Прочитај повеќе

Најверојатно во склоп со Google+ друштвената мрежа, Google Webmaster tools и Analytics, алатките за следење на статистиката за посетите на вашиот сајт, сега можaт да ги следат споделувањата преку Google +1 копчето, Facebook Like и твитовите.

Прочитај повеќе

Еве една интересна информација. Македонскиот забавен портал Tocka.com.mk достигна 1.8 милиони посети во февруари, вкупно 314.886 уникатни посетители, според нивните Google Analytics.

Прочитај повеќе

Германските власти не се согласија со Google околу приватноста на корисниците, и им запретија со казни на сите компании кои ги користат Google Analytics алатката.

Прочитај повеќе

Google стартуваше галерија со апликации за Google Analytics алатката. Галеријата моментално содржи 38 апликации со кои можете да си ги подобрите презентациите поврзани со аналитичките податоци за вашиот сајт, да ги извлечете податоците во Excel, има Analyticator за Wordpress кој се автоматски имплементира ниц целиот сајт, а има и апликации за правење на интересни визуелизации со податоците од Аnalytics. Покрај понудените апликации, секој девелопер може да придонесе со својата апликација.

Прочитај повеќе