Google ги купувал податоците за купувањата на корисниците на MasterCard и за тоа им исплатил милиони долари. На Google овие податоци секако му биле потребни да провери дали ефектите од рекламите од дигиталниот се префрлаат и во физичкиот свет. Договорот помеѓу двете компании е таен и бил конечно реализиран по 4 години преговори, пренесе Bloomberg. […]

Прочитај повеќе

Facebook неодамна забрани секакави реклами за крипто-валути  и проекти поврзани со истите. Сега истото го направи и Google. Со ова, двете најголеми платформи за онлајн рекламирање стануваат затворени за крипто валути. Google, како и Facebook ги затвора каналите за рекламирање не само директно за крипто валути, туку и за сите проекти поврзани со нив. Крипто […]

Прочитај повеќе

Amazon планира наскоро да започне сериозна битка со Google и Мicrosoft за пазарот на онлајн реклами. Е-продавница работи на маркетинг платформа која ќе ги таргетира милионите купувачи, пишува Wall Street Journal. Amazon сака да ги замени Google AdWords, реклами кои се појавуваат во пребарувањето, со свои реклами дистрибуирани преку Amazon Sponsored Links, како што се […]

Прочитај повеќе

Доколку мислевте дека Facebook ads се врвот на нарушување на вашата приватност зa адвертајзинг цели, подгответе се за уште еден шок. Ремаркетинг е нов тренд во маркетингот кој не само што ги знае и комбинира вашите интереси и потреби и ви прикажува реклами на еден сајт, туку и ве следи на преку 300 сајтови со […]

Прочитај повеќе

Друштвеното +1 копче на Google е наменето за споделување препораки директно во резултатите од пребарувањето или рекламите. Ова е вид конкуренција на Facebook Like и почеток на Google-овите друштвени слоеви за поврзување на неговите сервиси.

Прочитај повеќе