Goo.gl e едноставен URL кратач и QR код креатор креиран од Google, кој верувам многумина од вас веќе го користат за тие намени. Oние кое користат Google Chrome ќе можат да си го додадат како екстензија и да им биде на дофат со притискање на едно копче, постои и екстензија за Firefox која ги нема сите опции како другата, но ви овозможува да користите некои од услугите.

Прочитај повеќе

Скратувачот на линкови Bit.ly додаде опција да може скратен линк да се претвори во QR код само додавајќи .qr на крај на линкот. Пример, http://bit.ly/1ueAof.qr .

Прочитај повеќе

Google го отвори за корисниците својот скратувач за линкови – goo.gl. Сервисот кој беше претставен скоро пред една година се искористи за интегрирање во сервисите на Google како News, Maps, Blogger… тоа и му беше замислената функција на сервисот.

Прочитај повеќе