Нова недела, и уште едно ново неверојатно откритие дека американските и британските власти го набљудуваат целиот Интернет. Новите детали од доверливите документи на американската Агенција за национална безбедност (NSA), објавени јавно од аналитичарот на CIA, Eдвард Сноуден, откриваат дека NSA и нивните британски колеги GCHQ можат да ја отклучат енкрипцијата која ги штити корисничките податоци […]

Прочитај повеќе

Друштвените мрежи ги набљудуваат четовите на корисници и доколку најдат криминална активност и јавуваат на полицијата, се вели во извештај на Reuters. Секако се работи за набљудување во САД, но локацијата не треба да ограничува, посебно не на друштвените мрежи кои се далеку поподготвени за набљудување на корисничките активности отколку што мислевме. Reuters го отвара […]

Прочитај повеќе

<надополнето 15.12.10> Уставниот суд ги одби промените на Законот за електронски комуникации, односно ги поништи петте одредби кои и даваа моќ на полицијата да прислушува без судски налог. Одбиени се петте измени на член 4 (точки 47 и 48), член 112 (ставовите 7 и 8), член 114 (ставовите 7, 8 и 9), член 115 и […]

Прочитај повеќе