За разлика од Windows корисниците на кои им е сервирана една и единствена работна околина, корисниците на некоја GNU/Linux дистрибуција имаат и тоа каков избор за во каква околина ќе работат. Истовремено можни се повеќе работни околини и нивна промена од екранот за најавување. Еве неколку наши сугестии: Unity Оваа работна околина сигурно им е […]

Прочитај повеќе

GNOME (GNU Object Model Environment) е графичка околина која работи на секоја GNU/Linux дистрибуција. Проектот е објавен под отворена лиценца која налага софтверот да биде бесплатен и неговиот код отворен и јавно достапен за било кој да го употребува и менува за сопствени цели. Досегашниот код е развиен од над 3.500 Linux ентузијасти со голема […]

Прочитај повеќе

(ова е гостински текст од Тамара Атанасоска која беше дел од GWO програмата. Текстот е преземен од нејзиниот блог.)  Почнувајќи од денеска, можете да аплицирате за GNOME Women Outreach програмата. Иако ќе ви објаснам како се тоа оди подетално, ѕирнете го и официјалниот пост овде. Аплицирањето трае до 31 октомври. Ако вашата апликација биде прифатена пак, […]

Прочитај повеќе

(Oва е гостински текст на Арангел Ангов, долгогодишен член и придонесувач во фондацијата и проектот GNOME, како и член на 2с.мк и хаклабот КИКА.)
 
Како дел од Google Summer of Code, фондацијата GNOME им дава на сите заинтересирани кандидатки шанса да учествуваат во еден од најголемите проекти во светот на слободниот софтвер, работната околина (или десктопот) GNOME. Иницијативата на фондацијата GNOME, GNOME Women Outreach Program е одлична шанса за младите студентки по компјутерски науки од македонските универзитети да добијат можност да работат заедно со луѓето од GNOME заедницата кои што ќе учествуваат во проектите како тутори со долгогодишно искуство во понудените области.

Прочитај повеќе