Jargon.mk е заеднички проект на Netcetera и Mozilla чија цел е и македонскиот јазик да стане дел од „Common Voice“ и кој во иднина ќе може да се користи за machine learning проекти. За креирање на систем кој гласовно се управува потребни се куп податоци кои често не се достапни за помалку застапените јазици. Поради […]

Прочитај повеќе

Amazon Echo, решението на Amazon за паметен дом, наиде на невообичаени проблеми кои ги пријавија некои корисници што слушаа емисија на радио. Тие јавуваат дека радиостаница ја преземала контролата врз нивниот паметен звучник кој се контролира со гласовни команди. Калифорниската радиостаница NPR имаше емисија за Amazon Echo, но паметните звучници на некои слушатели се активирале […]

Прочитај повеќе

Amazon додаде два нови уреди, Tap и Dot, на Echo серијата на производи. Двата уреди се со речиси со идентична функционалност како Echo, звучникот кој се контролира со глас, но се разликуваат во намената. Тap е преносна верзија на Echo, a Dot е помала верзија која доаѓа со можност за приклучување на звучник по избор, […]

Прочитај повеќе

Без премногу помпа Google ја презентираше новата платформа Android Auto, која ќе овозможи префрлање на екранот од телефонот на контролната табла на автомобилот. Станува збор за платформа која главно преку гласовни команди ќе овозможи креирање на потсетници, бирање на музика и слично. Во моментов апликацијата им е корисна единствено на сопствениците на Pioneer Dashboard, но […]

Прочитај повеќе

Гласовните команди кои се достапни за Android уредите наскоро би можеле да се појават и на Google-овиот лаптоп, Chromebook. Во последната верзија на Chrome OS за девелопери, оперативниот систем ја слуша „Ok Google“ командата и со неа стартува апликации, налик на „Ok Glass” командата на очилата за проширена реалност. Во моментов гласовната команда служи само […]

Прочитај повеќе

Нашиве мобилните телефони станаа модерни швајцарски војни ножчиња, вели Google во нов блог пост во кој го претстави Voice Actions за Аndroid, односно серија гласовни команди со кои го контролирате телефонот. Зборувајќи му на мобилниот ќе можете да правите повици, праќате пораки и имејл, да слушате музика, пребарувате на интернет…

Прочитај повеќе