По 60 луѓе во еден стан, починати гласачи во избирачки список, гласачи во руинирани локации… ова се само дел од пропустите кои твитерџиите ги открија во избирачкиот список, кој Државната испитна комисија (ДИК) го објави преку нова апликација. Според ДИК, апликацијата треба да им служи на граѓаните да го проверат избирачкиот список, и според првичните […]

Прочитај повеќе

Личните податоците на дури 191 милиони граѓани кои гласале на избори во САД од 2000 година до сега, беа изложени на кражба поради безбедносен пропуст. Истражувачот Крис Викери откри дека базата на податоци која ги содржи личните податоци на гласачите е лошо конфигурирана, и овозможува на злонамерни лица да ја злоупотребат. Дел од личните податоци […]

Прочитај повеќе

Знаеш ли за кого ќе гласаш и знаеш ли каде треба да гласаш? Во март ќе има локални избори кои се клучот за демократското општество. Но за да бидат успешни треба секој да го даде својот глас, посебно младите гласачи кои, како што вели Граѓанската асоцијација МОСТ, не се заинтересирана за демократските процеси. Младите гласачи […]

Прочитај повеќе

Facebook е централната алатка во кампањата за втор мандат на сегашниот претседател на САД. Барам Обама ја стартува својата „Are you in?” кампања на својот сајт поканувајќи ги сите заинтересирани гласачи да се логираат со Facebook профил. Исто како и за првите негови избори, целта е да се искористи виралноста на друштвени мрежи да се сподели пораката.

Прочитај повеќе