Google ги објави најновите статистики за застапеноста на Android кои откриваат дека најновиот Android 4.1 Jelly Bean, со 37,9 отсто, конечно стана и најкористената верзија. Jelly Bean го надмина застарениот Android 2.3 Gingerbread, кој сè уште држи 34,1 отсто. Но, иако овaa верзија од 2011-та година се наоѓа на огромен број на постари модели на […]

Прочитај повеќе

Има добри вести од Android заедницата. Верзиите на Jelly Bean 4.1 и 4.2  конечно ја надмина границата од 10 отсто на телефоните. Ice Cream Sandwich пак со 29.1 отсто е блиску до 30 проценти присутност на телефоните. За жал Gingerbread сè уште е најупотребувана итерација на Android, но сега за прв пат по долго време, под 50 […]

Прочитај повеќе

По само три години откако Google ја претстави првата 1.1 верзија на мобилниот оперативен систем, Android веќе е сериозен играч на пазарот на паметни телефони, и од него се очекува да стане и доминантната платформа. Прашање на време е само кога ќе го помине iOS во бројот на апликации, моментално Android има околу 300.000 апликации, […]

Прочитај повеќе

На RootZWiki беа постирани неколку слики од Ice Cream Sandwich верзијата која работи на Nexus S. Сликите покажуваат променет Android интерфејс и од тоа што може да се види, доминира сината боја, има поразличен нотификациски таб и има копче за побрзо префрлање меѓу апликации. Од премногу замаглените слики не може да се види целиот интерфејс, […]

Прочитај повеќе

Откако неодамна го објавија Gingerbread за паметните телефони, Google го претстави и Honeycomb кој е следната генерација на мобилната Android платформа, дизајниран од почеток, за уреди со голем екран, посебно таблет компјутерите. Веќе неколку производители го најавија Honeycomb како оперативен систем за нивните таблет PC-ја.

Прочитај повеќе

Вториот Google телефон Nexus S ќе биде и првиот телефон кој ќе ја има најновата верзија на мобилниот оперативен систем Android Gingerbread, кој ќе биде наскоро достапен за надоградување на Android телефоните.

Прочитај повеќе

Gingerbread е името на се уште не објавената 3.0 верзија на Android мобилната платформа. Google не даде официјална изјава, туку ова се потврди со видео „Ние готвевме нешто…“ во кое се гледа поставувањето на Gingerbread man статуетката на кампусто на Google. (Ако се чудите на името и статуетката, Gingerbread е колаче од ѓумбир, вакви колачиња во форма на човече се традиционално нешто во САД)

Прочитај повеќе