Кој е geek? А кој nerd ? Можеби е тешко да се превeдат овие две „категории“ на македонски, но се работи за дебата која трае и е толку жестока како таа за кој е подобaр серијал – Lord of the Rings или Star Wars. За да се реши прашањето што е карактеристично за двете групи, […]

Прочитај повеќе

Нашите пријатели од Zdravo.com.мк објавија текст за како идеално да се свари тврдо јајце. Текстот е доста корисен, но ние мислиме дека е потребно да се додаде малку гиковски момент за да се стигне до совршеноста, до перфектно сварено тврдо јајце! Ви ја претставуваме наградуваната The perfect Egg timer апликацијa за iPhone и

Прочитај повеќе

Валентин е ден на заљубените нели, со тоа и ден за давање подароци на својата подобра половина. По повод празникот It.com.mk се прошета низ ГТЦ и низ веб во потрага по интересни гик уреди со цел да ви инспирираме идеја за подароци.

Прочитај повеќе

Дај да ти побарам на Google за тебе – mk.lmgtfy.com е сервис кој сака да каже дека понекогаш Google знае повеќе од сите други кои ги малтретирате за помош. Пример, има n00bs кои соочени со компјутерски проблем ги малтретираат ИТ гиковите, претпоставувајќи дека ако знаеш Linux тогаш мора да знаеш и Windows, Mac и обратно… Сигурен сум кога се соочени со непознат проблем секој кој знае нешто од ИТ прво што прави е да пребара на Google, барајќи директно решение и подетално објаснување.

Прочитај повеќе

Програмирањетo, смислување нови стартапи, дизајнирањето, апликации, програми, хардвер… колку и да е забавно сето тоа знае да стане досадно и напорно. Посебно во овие летни горештини. Па што да се прави? Што прават гиковите кога сакаат да се рекреираат?

Прочитај повеќе

Доста интересни луѓе можат да се сретнат по друштвените мрежи. Една од нив е Јелена Јенсен, која покрај тоа што е привлечна жена и порно актерка, Јелена е и програмер која работи со PHP, HTML, Javascript… и си го одржува својот сајт, како и сајтот на неколку други девојки.

Прочитај повеќе