Производството на поевтини електрични автомобили е една од работите кои Елон Маск ги ветува одамна. За жал возилата и натаму не се поевтини, а иако е на самиот врв кога се проценува вредностa на производителите на возила, Tesla произведува значително помалку автомобили од конкуренцијата. Giga Press е огромна автоматизирана преса за лиење која треба да […]

Прочитај повеќе

Tesla Motors без сомневање е компанијата која имаше најголемо учество во популаризацијата на електричните возила, а со ова помага и за намалување на загадувањето. Сепак ова не ги импресионира германските екологисти, кои се обидуваат да ја запрат изградбата на Gigafatory на Tesla во близина Берлин. За потребите на изградбата на фабриката треба да се исечат […]

Прочитај повеќе

Gigafactory е фабрика на Tesla во која компанијата произведува најголем дел батериите за Model 3, Powerwall и Powerpack. Дополнително, дел од погоните се користат за производство на моторите на Model 3. Во фабриката веќе има 7 000 вработени, а оваа бројка ќе расте и во иднина. Компанијата речиси и да беше приморана да ја изгради […]

Прочитај повеќе

Tesla би можелa следната фабрика да ја изгради во Европа. Компанијата е во преговори со Германија и Холандија за отворање на најголемата фабрика во Европа, пренесе Reuters. Доколку биде постигнат договор со некои од државите, фабриката во Европа ќе произведува автомобили и батерии. Договорите се во рана фаза, но ова не е прв пат да […]

Прочитај повеќе

Најголемиот производител на електрични возила Tesla Motors се ребрендира, јави Business Insider. Разликата во новото име е малечка, но значајна. Компанијата неодамна ги купи Solar City. Новото име Tesla Inc. покажува дека компанијата сега има повеќе од една дејност. Промената е во склад со планот на Tesla да станат енергетски гигант. SolarCity ги произведува соларните кровови […]

Прочитај повеќе