Врховниот суд на САД одлучи дека за користење на локациските податоци од телефоните, на полицијата ќе и биде потребен налог. Со ова ќе се зајакне приватноста на граѓаните, бидејќи оваа одлука ќе биде преседан за иднина. Врховниот суд решаваше по жалбата на Тимоти Карпетнер кој е осуден благодарение на локациските подароци од телефонот. Точно 12 […]

Прочитај повеќе

Аран Кхана, практикант во Facebook и креаторот на Marauder Map доби отказ од друштвената мрежа. Г. Кхана е креатор на Chrome екстензија која овозможува следење на локацијата на секој корисник на Facebook Messenger. Иако Facebook негираше дека е сериозно нарушување на приватноста, oвој безбедносен пропуст подоцна беше закрпен. Аран Кхана, студент на Харвард, истиот универзитет […]

Прочитај повеќе

Популарниот сервис за гео-локација FourSquare која сега има повеќе од 15 милиони корисници претстави уште една нова функционалност наречена “Save to FourSquare” која им овозможува на корисниците да сочуваат било која локација од веб во нивната To-Do листа во самата апликација. Ова е одличен начин да ги сочувате и запомните локациите за кои читате на […]

Прочитај повеќе

По Аndroid апликацијата, Златна книга објави и апликација за iPhone и iPad. Апликацијата овозможува гео-локациско пребарување истакнувајќи ги првите најблиски резултати на фирми и други правни податоци на Златна книга. Има опција за правење повици директно од резултатите, снимање во именик, и прегледување на контактите. Има и опција доколку сакате да пребарате по град, не […]

Прочитај повеќе

Наполни си е апликација за Android која е корисна за сите возачи. Не само што има над 130 бензиски пумпи кои се прикажуваат на мапа и се листаат според локацијата на возачот, но има и опција за статистика колку гориво трошите и колку често надополнувате. Првин по стартувањето на апликацијата ќе треба да си направите […]

Прочитај повеќе

Друштвената мрежа за споделување фотографии Flickr ја претстави официјалната апликација за Windows Phone 7 телефоните и Windows 7 таблет компјутерите.

Прочитај повеќе

Споделувањето на гео-локацијата станува вистински хит во виртуелниот свет, доказ за тоа е масовната употреба на сервисите како FourSquare и GoWalla, а трендот е присутен и кај нас – #mkstreetup + “Интересни FourSquare бизнис идеи од Македонија“. Пред неколку месеци и Twitter се придружи во оваа “игра” и го објави својот гео-локациски сервис за сите корисници, а вчера се реши да го подобри со попрецизно тагирање и имплементација на FourSquare и Gowalla.

Прочитај повеќе