Вообичано крајот на годината е оставен за рекапитулација и потсетување на настаните од минатата година. Оваа година не е исклучок и веќе може да разгледаме дел од најгледаните и најзначајните настани објавени на многу сајтови. Сепак кога медиумите се во прашање вестите на годината се во погрешни проценки и лажни вести, вели Wall Street Journal. […]

Прочитај повеќе

После 14 години работење, Gawker.com, еден од најпопуларните веб сајтови во светот, ќе престане да работи, а останатите сајтови на фирмата Gawker Media како LifeHacker, Gizmodo, Kotaku, Jezebel се веќе продадени на Univision, американско-шпанска телевизиска мрежа za 135 милиони US долари. Почетоците на Gawker.com и Gawker Media… Gawker.com беше сајт кој објавуваше контроверзни и саркастични […]

Прочитај повеќе

Gawker успеа да дојде до финансиски извештај од Twitter, компанијата е приватна и ги чува овие информации како тајни, во кој се вели дека компанијата во 2010-та изгуби 68 милиони долари. И 2011-та изгледа лошо, со загуби од 25,8 милиони долари. Koмпанијата, која е основана пред шест години, успеа да стана влијателна друштвен медиум за […]

Прочитај повеќе

Колкаво значење има дизајнот? Дали променaта е доволна да го турнат сообраќајот на една популарна страница во надолна линија? Очигледно, да. Gawker Media ги редизајнира своите Gizmodo, Lifehacker, iO9, Gawker.com и Jezebel, по што се соочи со куп негативни критики од читателите, а со тоа и драстично опаѓање на посетите.

Прочитај повеќе

Датум на раѓање, 123456 или „итрото“ 654321, име на сајт, 11111… ова се лозинки на еден куп луѓе кои ги користат за нивните мејлови, профили на друштвени мејлови и сајтови. Да, лозинката треба да биде лесна да се запамти доколку ја користите често, но треба и да ве заштити од губење и злоупотреба на личните податоци.

Прочитај повеќе

Хакерска група со име Gnosis ги проби Gawker Media, сопственици на познатите ИТ блогови Lifehacker и Gizmodo, како и други сајтови, објавувајќи ги лозинките и мејловите на основачот Ник Дентон, податоци за уредниците на сајтот, FTP логирања, 4 GB од чет логови! и уште 1.3 милиони кориснички имиња и лозинки на луѓето кои коментирале на сајтовите. Објавен е и основниот код на новиот CMS на Gawker, кој заедно со лозинките е спакуван во 500 MB торент фајл закачен на Pirate Bay.

Прочитај повеќе