Бројот на продадени паметни уреди ќе порасне до огромни 1,2 милијарди во 2013 година, предвиде аналитичката компанија Gartner на ITxpo 2012 во Шпанија. Според компанијата, оваа година ќе бидат продадени 821 милиони паметни телефони и таблет компјутери, односно паметните телефони ќе заземат 70 отсто од сите продадените уреди. Најголем дел од 821 милиони отпаѓа на паметните телефони, додека […]

Прочитај повеќе

Gartner пред неколку дена објави извештај за тоа каква била продажбата на персонални компјутери во третиот квартал, а со новиот извештај го покрива пазарот на мобилни телефони во третиот квартал.Според Gartner, на глобално ниво продажбата на мобилни телефони во третиот квартал има раст од 5,6 отсто на 440,5 милиони мобилни телефони, што е многу помалку […]

Прочитај повеќе

Интересот за персоналните компјутери полека но сигурно опаѓа. Ова може да се види во најновиот извештај на истражувачката компанија Gartner, во кој стои дека продажбата на персоналните компјутери во Западна Европа во третиот квартал има опаднато за дури 11 отсто. Во третиот квартал испорачани се 14,8 милиони компјутери, што е за 11,4 отсто помалку од […]

Прочитај повеќе

Истражувачката компанија Gartner објави извештај според кој оваа година профитот од онлајн музика се очекува да порасне за 7 отсто, или на 6,3 милијарди долари. Причината за овој раст е подемот на музичките сервиси како Spotify, iTunes, Rdio, Pandora и многу други. Gartner предвидува дека до 2015 потрошувачката за онлајн музика ќе порасне на 7,7 […]

Прочитај повеќе

Се чини дека се помоќните лаптопи и се поатрактивните таблет компјутери можат да го заменат персоналниот компјутер. Според компанијата за истражување на информатичката технологија Gartner, пратките на персонални компјутери во 2011 и 2012 ќе пораснат за 3,8 oтсто во 2011, и 10,9 отсто во 2012. Истата компанија претходно имаше предвидување во кое стоеше дека пратките […]

Прочитај повеќе

Аpple поставија личен рекорд, поминувајќи ја зацртаниот лимит од 10 милијарди симнати апликации од нивната продавница. Еден од факторите кои допринесоа до овој неверојатен рекорд е претставувањето на таблет компјутерот iPad. Oвој пазар буквално ќе експлодира, носејќи профит од 185 милијарди од сите продавници за апликации до крајот на 2014, вели Gartner кои се водечки институт за истражување и анализа во областа на технологијата.

Прочитај повеќе

Ако имате 300 пријатели на Facebook или друга друштвена мрежа, 30 од нив ќе бидат роботи, вели компанијата за ИТ анализа Gartner во својот нов извештај за предвидувања на идни трендови во информатичката технологија.

Прочитај повеќе

Над 80.5 милиони паметни телефони уреди се продадени ширум светот во третиот квартал на 2010, што е 96 отсто пораст oд истиот период лани, вели Gartner.

Прочитај повеќе

Светската продажба на мобилни телефони достигна 314 милиони парчиња во првиот квартална 2010 година, 17 отсто пораст споредено со истиот период лани, според истражувањена Gartner.

Прочитај повеќе