Кратката посета на Македонија на Френк Нојригат, ко-основачот на Startup Weekend, беше навистина продуктивна. По две недели Френк ни остави еден интересен извештај за проблемите, предизвиците и решенијата како да се унапреди македонскиот стартап екосистем. „Македонија е далеку од исполнување на стартап потенцијалот кој го има, но со оглед на проблемите и предизвиците кои стојат […]

Прочитај повеќе

Македонија би требало да има три пати повеќе стартапи, но незаинтересираноста на студентите, одливот на мозоци и големината на пазарот, прават бројот на нови иновативни компании да биде значително помал во однос на државите кои се со слична популација и географски положба, вели извештајот на Френк Нојригат, ко-основач на Startup Weekend и стартап експерт кој […]

Прочитај повеќе

(Oва е гостински пост на Нина Николиќ, стартап ентузијаст и автор на новиот блог #StartupSelfie, во кој објавува интервјуа со регионални стартапи) Пролетта дојде, како и вториот дел од #StartupSelfie со Френк Нојригат во кој се фокусираме на неговата работа со #MKStartups заедницата, во двете недели додека тој беше тука. Во претходниот пост Френк зборуваше за […]

Прочитај повеќе

Ко-основачот на Startup Weekend, Френк Нојригат, предизвика бранови во македонската стартап сцена. Но, не затоа што во двете недели додека беше во Македонија го посвети своето време да им помогне на стартапите, туку бидејќи беше искрен со нив. „Немојте да се лажете, стартапите и претприемништвото се тешка и напорна работа“, им се обрати тој на […]

Прочитај повеќе

(Oва е гостински пост на Нина Николиќ, стартап ентузијаст и автор на новиот блог #StartupSelfie, во кој објавува интервјуа со регионални стартапи) Startup Weekend Skopje за мене беше првиот „стартап настан“ на кој бев во мојот град. Септември 2014 и се сеќавам како да беше вчера… тоа беше важен настан за многу луѓе што ги сретнав, […]

Прочитај повеќе

Македонските стартапи имаат шанса да дознаат некои совети и трикови од Френк Нојригат, ко-основач на Startup Weekend, кој е во Македонија на работна посета. Г. Нојригат во 2009-та година го ко-основа Startup Weekend, дводневен хакатон кој стана глобален стартап настан во 150 земји, вклучувајќи ја и Македонија. Тој на бесплатна работилница, организирана преку едукативната платформа […]

Прочитај повеќе

Ова епизода на #Комкаст e посветена на стартапите бидејќи Френк Нојригат ја посети Македонија. Френк е ментор за стартапи, но поважно основач на Startup Weekend, глобален дводневен хакатон кој стана важен настан и за македонската стартап сцена. #Комкаст e видео подкаст за технологија, маркетинг и нови медиуми со Митко Цабевски oд u:Plug и Дарко Булдиоски […]

Прочитај повеќе