До кој степен Google ја почитува слободата на корисниците?, прашува легендарниот гуру за слободен софтвер и основач на Free Software фондацијата, Ричард Сталман во својата колумна во

Прочитај повеќе

Му аплаудираме на Google за промената која е позитивен чекор за слободниот софтвер, неговите корисници и сите кои го користат Вебот, вели Слободен софтвер фондацијата коментирајќи за одлуката на Google да ја прекине поддршката за H.264 видео кодекот во Chrome прелистувачот, и да продолжи да го користи WebM проектот, во борбата на прифаќање на стандард за видео енкодирање. WebM е поддржан од Opera и Mozilla, додека H.264 е прифатен од Apple и Microsoft.

Прочитај повеќе

Секој софтвер со рестриктивни лиценци му дава на девелоперот контрола врз корисникот, а тоа е погрешно, вели Ричард Сталман, основач на Слободен Софтвер фондацијата, во интервју на Mashable.

Прочитај повеќе